Grove muffins med bær og lønnesirup
Dette er en oppskrift på grove muffins, som er søte og saftige, og fulle av deilige bær! Hos oss er de populære blant barna, som sjelden sier nei takk til noe søtt, og hos de voksne, som definitivt også kan sette pris på en godbit.
Når det kan snikes inn litt ekstra sunnhet, og smyges vekk litt sukker og kalorier, er ernæringsfysiologen i meg fornøyd.
Prøv dem du også!
Ingredienser:
- 240 g grovt mel, f.eks. fullkornshvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts natron
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ss olje, f.eks. rapsolje
- 1 egg
- 120 g lønnesirup
- 120 g gresk yoghurt
- 120 g melk
- 210 g frosne eller friske bær*
* Hvis du bruker frosne bær, er det lurt å la bærene ligge fryst helt til du tilsetter dem, slik at de ikke tiner før du vender dem inn.
Jeg lager gjerne disse muffinsene med blåbær og bringebær, men varierer med andre bær og frukter, ut i fra hva jeg har tilgjengelig.
Slik gjør du:
- Bland mel, bakepulver, natron og vaniljesukker i en medium stor bakebolle.
- I en annen, stor bakebolle, visper du sammen egg og olje. Tilsett lønnesirup og yoghurt, og bland til du får en klumpefri røre.
- Tilsett melblanding og melk vekselvis, og bland godt underveis. Start og avslutt med mel. Du kan for eksempel gjøre det slik: Fordel melblandingen i 3 deler og melken i 2 deler – tilsett annenhver gang. (Røren blir ganske tykk.)
- Vend forsiktig inn bærene.
- Fordel røren i 12 muffinsformer.
- Stek muffinsene midt i ovnen, ved 175 grader. Hvis du bruker friske bær, er steketiden ca 25 minutter. Hvis du bruker frosne bær, er steketiden ca 30 minutter. Sjekk om muffinsene er ferdige ved å stikke en tannpirker i midten av en muffins. Hvis tannpirkeren glir ut uten at det sitter røre på den, er de ferdige.
- La muffinsene avkjøles helt før du serverer. Da løsner de enklere fra papiret.
Muffinsene kan lagres i tett boks i kjøleskapet i ca 5 dager.
Kos dere med grove muffins som mellommåltid eller sunnere dessert, og overrask gjerne barna med en slik godbit i matboksen!