Nyttig,  Oppskrifter

7 middager barna liker

Alt blir litt enklere når jeg serverer middager som barna liker. Men det er jo slettes ikke enkelt likevel!

Jeg har tre barn, og ofte oppleves Middag som det fjerde barnet. Middag, på lik linje med de andre barna, krever logistikk og oppmerksomhet, men glimter til med herlige øyeblikk når alt (mot alle odds) klaffer. Middag kan ikke ignoreres, men kan heller ikke få all oppmerksomheten. Middag må være en del av familien, og vi må prøve å trives sammen.

 

Hos oss har vi dette som utgangspunkt:

Jeg lager én middag til alle (ingen spesialrett til Frøken Kresen!), men jeg sørger alltid for å tilby barna valgfrihet innad i måltidet, slik at de kan plukke og sette sammen middagen slik de vil. Barna liker ikke det jeg vil de skal like, sånn er det bare, men på denne måten kan jeg bestemme hva vi skal ha til middag, så kan de bestemme hva de faktisk spiser. Da blir det en type middager barna liker, selv om de kanskje bare spiser tilbehøret.

Det JEG mener er en komplett middag, kan oppfattes som noe ganske annet av barnet. Det må være greit. Om 30 år sitter vi sikkert med tilsvarende tallerkener, både mor og barn. Men inntil videre får vi tilpasse oss, i husfredens navn.

 

middager barna liker

 

Her er mine topp 7 middager som barna liker!

 

1. Pasta med skinke og grønnsaker

Kok grov pasta. Velg om du vil servere pastaen naturell, eller om du vil blande inn en liten mengde pesto eller tomatsaus for å gi maten (og barna) mer smak. Skjær påleggsskinke i biter, og stek bitene lett i en panne. Hvis du har en liten rest av kylling eller annet kjøtt i kjøleskapet, kan du bruke dette fremfor påleggsskinken. Server med grønnsaker etter eget ønske. Det er lov å sette frem ketchupen.

 

Hos oss serverer vi:
  • Grove pastaskruer/makaroni med sausen fra pesto-oliven (som jeg og 5-åringen elsker, men som ektemannen (for å si det pent) ikke elsker…)
  • Stekte biter med påleggsskinke
  • Skåler med oliven, mais, cherrytomat, paprika-, gulrot- og agurkstaver
  • Ketchup, dersom 2-åringen er på krigsstien

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 1: Pasta med skinke og grønnsaker! Dette fungerer som turmat også – her fra en dag middagen ble spist i skogen etter barnehagen. Grov makaroni, stekt skinke, paprika og mais til 2-åringen, med litt brød ved siden av.

 

2. Kyllinglår med tilbehør

Stek kyllinglår i ovnen, kok ris eller bulgur, og server med grønnsaker.

 

Hos oss serverer vi:
  • Kyllinglår (med generøse mengder tørkepapir rundt beinet, slik at barna kan gnage kjøtt à la huleboere, uten at jeg springer rundt med dårlig humør og våt klut)
  • Kokt ris eller bulgur
  • Blandet salat med store biter grønnsaker, hvor barna kan plukke ut de bitene de liker, eller grønnsaker fordelt i flere skåler

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 2: Kyllinglår med tilbehør!

 

3. Fiskepinne-taco

Stek fiskepinner, varm opp tortilla-lefser og dekk bordet med ulike grønnsaker, kanskje frukt, og diverse tilbehør.

 

Hos oss serverer vi:
  • Fiskepinner
  • Tortilla-lefser
  • Salat, cherrytomater, mais, løk, paprika- og agurkstaver
  • Mango i biter
  • Rømme og mango-salsa

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 3: Fiskepinnetaco!

 

4. Tapas – restemiddag med snert

Hvis du har litt delikate rester av f.eks. manchego-ost, gode kjøttboller, kyllingvinger, parmaskinke etc. kan du lage en deilig tapas-middag til barna. Varm opp kjøttrestene, skjær ost i biter, rull skinken til små pølser, stek biter av kokt potet i en panne, tilbered grønnsaker og server alt i små skåler.

Det er lov å gjøre dette måltidet til en restemiddag uten snert også! Da kan du rulle sammen noen påleggsskiver, skjære opp (helt vanlig) gulost i staver, steke biter av kokt potet i en panne (hvis du har) og servere med grønnsaker.

 

Hos oss serverer vi:
  • Rester av kjøttboller, kyllingvinger eller parmaskinke
  • Biter av manchego
  • Oliven
  • Biter av mormors focaccia fra fryseren eller vanlig brød, med bordsmør
  • Diverse grønnsaker servert i skåler, f.eks. cherrytomat, paprika-, gulrot- og agurkstaver.

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 4: Tapas! Her er 5-åringens tapas-tallerken.

 

5. Grove pannekaker

Barna her i huset blir ikke lei av disse, og vil ha de så ofte de kan! Derfor får de dem HVER fredag.
Oppskriften finner du her: Grove pannekaker

 

Hos oss serverer vi:
  • Pannekaker, sukker og syltetøy. Verken mer eller mindre.

Helt riktig, dette måltidet mangler grønnsaker, og kanskje det skulle vært noe annet pålegg der også? Som gulost eller skinke eller noe? Vel, jeg rører ikke dette måltidet, og jeg lar barna få det slik de vil. Det skaper en god helgefølelse på fredagene, jeg scorer poeng, og jeg har ikke dårlig samvittighet. Grønnsakene får nytt fokus ved neste måltid.

Server gjerne dine pannekaker med sunnere tilbehør eller suppe til forrett. Det høres nydelig ut, det også!

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 5: Grove pannekaker!

 

6. Tomatsuppe

Lag tomatsuppe, kok grov makaroni, kok egg. Ved behov kan du skjære opp noen skiver grovt brød.

 

Hos oss serverer vi:
  • Posesuppe hvis det er jeg som er kokken, hjemmelaget suppe hvis det er mormor som er kokken (hun lager den selvsagt fløyelsmyk ved hjelp av stavmikseren, og her har du oppskriften: Mormors fyldige tomatsuppe)
  • Makaronien serveres ved siden av, samt kokt egg skåret i båter.

Min 2-åring spiser makaroni og eggehvite, han liker ikke tomatsuppe. Min 5-åring sluker suppe med makaroni og eggehvite. Selv spiser jeg suppe med makaroni, og selvsagt fråtser jeg i eggeplomme, av naturlige årsaker…

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 6: Tomatsuppe!

 

7. Kveldsmat til middag

Lag en kveldsmat som er litt bedre enn vanlig, server den til middagstid og gjør den ekstra hyggelig. Lag scones eller ta opp rundstykker fra fryseren. Lag eggerøre eller kok egg. Lag te eller kakao. Ta opp frosne, rørte jordbær (hvis du er velsignet med å ha det). La de vanlige påleggene som spises hver dag bli liggende igjen i kjøleskapet, slik at dette måltidet blir litt annerledes. Dekk på med servietter og tenn lys.

 

Hos oss serverer vi:

Leverpostei og gulost blir stående igjen i kjøleskapet.
Bordet dekkes med servietter og vi tenner lys.

Dette er én av de mest vellykkede middagene i vårt hus! Voksne og barn spiser i harmoni – det er utrolig, men sant!

 

middager barna liker
Middager barna liker – nummer 7: Kveldsmat til middag!

 

Prøv også:

Stekt ris med grønnsaker og egg
Ost- og skinkesnurrer på 1-2-3
Hjemmelagde fiskekaker med purre
Enkel glasert laks
Fajitas med scampi
Brokkoli- og potetsuppe med lompetoast
Kremet pasta med scampi og grønnsaker
Pasta med grønnsaker og parmesan

 

2 Comments

  • Lisa hegseth

    Hei. Posesuppe kan også gjøres enda sunnere ved og bytte ut vann med en pk langtidskokt kyllingkraft fra maggi😊

    • Rose

      Posesuppe kan definitivt gjøres sunnere og med kraft blir den sikkert mer velsmakende, vil jeg tro! Mer grønnsaker og andre passende ingredienser i suppen, hever smaken og øker næringsinnholdet. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *