My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Frokost/lunsj/kvelds,  Oppskrifter,  Snacks og småretter,  Topp 10 populære oppskrifter

Verdens beste granola: sunn, søt og hjemmelaget

Hjemmelaget granola er ganske nytt på vårt kjøkken, men nå lurer jeg på om jeg noensinne kommer til å slutte å lage det! Det er nemlig SÅ GODT! Dette er en søt, knasende og ikke minst SUNN granola, og vi er helt hekta!

granola sunn
Hjemmelaget, søt og sunn granola!

Visste du at frokostblanding, müsli og granola du kjøper på butikken har så mye sukker i seg, at det er vanskelig å velge sunne og gode alternativer? Jeg har prøvd, og mange ganger har jeg endt opp med å droppe hele kjøpet!

Derfor er jeg så glad for at jeg har lært meg å LAGE GRANOLA SELV.

Og jeg må bare si: Jeg er helt solgt! Dette er noe av det beste jeg har laget, og noe av det gøyeste jeg har opplevd på et kjøkken!

Denne granolaen er nemlig så god, at jeg med et nødskrik rakk å knipse et bilde av den, før den var borte. Til tross for at jeg laget dobbel porsjon!

granola sunn
Så god granola, at jeg så vidt rekker å ta bilde av den, før den er oppspist!
Verdens beste? Ja, faktisk!

Barna mine elsker den, mannen min elsker den, jeg elsker den, mormor elsker den. Listen kunne vært lengre, men denne granolaen blir spist opp før jeg rekker å la enda flere smake!

Sunn og søt granola som dette, har det beste fra to verdener: Fantastisk god smak og næringsrike, sunne ingredienser!

Den er søt og god takket være modne bananer. Men for dere som ikke er så glad i banansmaken: Den smaker mest søtt, med hint av banan, så prøv likevel! Og gi hele granolaen videre i gave, hvis den ikke faller i smak!

Havregryn og alle nøttene gjør granolaen grov og fiberrik, næringsrik og knasende god.

Folkens, dette er en innertier!

Her er oppskriften:

Ingredienser:
 • 250 g store havregryn
 • 200 g nøtter og kjerner (mandler, gresskarkjerner, valnøtter, solsikkekjerner, etc.)
 • 1 klype salt (kan sløyfes)
 • 2 modne bananer
 • 1/4 ts vaniljeekstrakt
 • 3 ss olje (bruk olje uten smak, jeg anbefaler raps)
 • 3 ss flytende honning, lønnesirup eller annen søtning
granola sunn
Mormor er i gang!
Slik gjør du:
 1. Gjør klar et stekebrett med bakepapir. Grovhakk nøtter og mos bananene.
 2. Bland havregryn, nøtter, kjerner og salt i en stor bakebolle.
 3. I en annen bolle: Bland sammen most banan, honning/lønnesirup, olje og vaniljeekstrakt.
 4. Hell banan-blandingen over i bollen med de tørre ingrediensene. Bruk hendene eller en sleiv og bland ingrediensene godt sammen. Sørg for at alt det tørre blir dekket av banan-blandingen.
 5. Fordel blandingen utover bakepapir-kledt stekebrett. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter tar du ut blandingen og rører/snur på blandingen med en sleiv.
 6. Stek videre i 5-10 minutter, men følg med, og ta den ut når blandingen er gylden! (Hos meg er de ferdige etter 7 minutter!)
 7. Avkjøl blandingen, og så er granolaen spiseklar, sprø og nydelig!

Viktig! Hvis du nå oppbevarer granolaen i et tett glass, er det stor sannsynlighet for at blandingen mykner. Det er bananene som gjør dette. Og siden granolaen absolutt er best sprø, har min mor testet litt. Hun har kommet frem til at du må fortsette oppskriften med følgende fremgangsmåte, for å få sprø granola i videre oppbevaring:

8. Sett stekeovnen på 100 grader varmluft.

9. Sett inn stekebrettet og la ovnsdøren stå på gløtt. Du kan sette et lokk eller en sleiv i åpningen, for at døren ikke skal lukke seg. (Har du en ovn som slår seg av hvis døren står på gløtt? Sjekk alternativ fremgangsmåte i teksten merket ** lenger ned!)

10. Stek i 1,5 time.

11. Avkjøl før du heller over i oppbevaringsglass.

Dette må du gjøre etter barnas leggetid, siden denne fremgangsmåten kan gi stygge brannskader hvis barn er i nærheten!

** Har du ovn som slår seg av hvis døren står på gløtt? Her er et par løsninger som også fungerer: Stek på varmluft 100 grader som beskrevet over, med døren igjen, men åpne opp og slipp ut damp 3-4 ganger i løpet av steketiden. Alternativt kan du steke på varmluft 150 grader i 45-60 minutter, med døren igjen. Det fungerer også! 

granola sunn
Nydelig granola – søt, sprø og sunn!
Oppbevaring:

Hvis du benytter deg av fremgangsmåten jeg har beskrevet under “Viktig!”, kan du oppbevare granolaen i et tett glass, og den er like god og sprø. Slik kan du oppbevare den i noen uker, men helt ærlig tipper jeg den er oppspist lenge før dette..!

Servering:

Server med melk, yoghurt eller kjøleskapsgrøt. Server med fruktbiter og bær!

(Vi er hekta på denne granolaen og Kjøleskapsgrøt med chia og kokos. Det kan anbefales!)

For øvrig er denne granolaen så god, at den rett og slett kan brukes som snacks!

Kos dere!

granola sunn
Verdens beste granola: Søt, sprø og sunn!

13 Comments

 • Ida

  Jeg har alltid likt sprøheten til granola og har kjøpt en del i butikken opp gjennom årene, men jeg har aldri lagd noe selv. Begrepet “verdens beste” blir ofte kastet litt rundt så jeg hadde ikke så store forventninger til dette – men jeg tenkte at jeg iallefall skulle teste!
  Vi lagde granolaen samtidig som vi lagde middag, og den ble klar før middagen ble klar. Vi tok den ut av ovnen, smakte en liten bit, så på hverandre og tok nye never! Denne er fantastik god! Jeg, stolt som jeg var av å ha lagd noe selv, tok med en boks med granolan till jobb, till venner, till svigerfamilie og sa at alle måtte prøve! Så oppskriften har blitt delt ut til alle i min nærhet! 🙂

  Fantastisk god, jeg kan til og med nesten bruke “verdens beste” 🙂 Kjøpt in nötter og frø igjen, så helgen blir det mer!

  • Rose

   Hei Ida, tusen takk for kjempehyggelig tilbakemelding! Jeg er enig, man kaster ofte rundt seg med “verdens beste”, og jeg var litt usikker på om jeg skulle bruke akkurat dette begrepet. Men så synes jeg faktisk denne granolaen er helt fantastisk! Så da ble det slik… Så hyggelig at du har reklamert for granolaen, det setter jeg stor pris på. Tusen takk igjen! 🙂

 • Janne Kingren

  Hei.
  Hvis du skjærer bananer i tynne skiver og tørker dem, kan du ha dem i granolaen uten at den blir myk. 🙂

 • Tonje

  Prøvde denne oppskriften i dag, og resultatet ble fantastisk! Stekte på 100graders varmluft da det oppbevares på lufttett flaske. Tok en smakebit før kvelden, og gleder meg til frokost i morgen😊

 • Farhan Anwar

  Varmluftsfunksjonen på ovnen min skrur seg av med en gang døren åpnes, så jeg kan ikke steke/tørke muslien på 100 grader. Noen tips?

  • Rose

   Ja! Her er et par løsninger som også fungerer: Stek på varmluft 100 grader som beskrevet over, med døren igjen, men åpne opp og slipp ut damp 3-4 ganger i løpet av steketiden. Alternativt kan du steke på varmluft 150 grader i 45-60 minutter, med døren igjen. Det fungerer også! Lykke til!

 • Line

  Hei. Har ikke varmluftovn. Med tanke på bananene og beholde sprøheten på tert glass. Fremgangsmåte i vanlig ovn? Hvor lang holdbarhet pr porsjon? Mvh Line

 • Heidi

  Hei
  Denne skal jeg teste ut, for jeg liker heller ikke den kjøpte granolaen i butikk. Steker man den først som anvist i oppskriften og så på varmluft med åpen dør etterpå, eller erstatter “tipset” den første steketiden?

  • Rose

   Hei 🙂 Du steker den som anvist, og så på varmluft i tillegg. Så jobb deg gjennom alle stegene i oppskriften. 🙂 Håper det smaker!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *