My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Drikke,  Frokost/lunsj/kvelds,  Nyttig,  Oppskrifter,  Topp 10 populære oppskrifter

Slik lager du en perfekt sammensatt smoothie!

Smoothie kan være en kjempegod måte å få i barna mer av alt det gode! Og hvis du er litt ekstra oppmerksom på hva du har oppi, kan du pakke inn enda flere næringsstoffer, slik at du får en perfekt sammensatt smoothie som blir som et måltid – et skikkelig sunt måltid som metter godt.

perfekt sammensatt smoothie

Det er mange anledninger, hvor en perfekt sammensatt god smoothie kan være en reddende engel:

 • Hvis du har småspiste barn, som gjerne skulle hatt i seg litt ekstra.
 • Eller matleie barn, som trenger litt variasjon til alle brødskivene.
 • Hva med de travle klarer-ikke-sitte-stille-lenge-nok-barna, som aller helst vil ha noe raskt og enkelt?
 • Ikke minst de småsyke barna, som ikke orker å spise så mye.
 • Og sikkert enda flere!

(Her kan også innleggene Gode råd når barn spiser for lite og Dette er mat du bør gi til barn som spiser for lite være aktuelle, hvis du kjenner deg igjen i problemstillingen.)

Selv ble jeg motivert til å skrive dette innlegget om smoothier fordi jeg plutselig hadde én nevø som var skikkelig lei av brødskiver, og en annen nevø med helt fersk tannregulering, som trengte litt skånsom, dog næringsrik, mat. Da samlet jeg sammen noen råd, som jeg tenkte jeg også kunne dele med dere her!

perfekt sammensatt smoothie
Gjør smoothien til et måltid, ikke bare en drikke!

Ved å bruke noen enkle grep, kan du lage smoothien slik at den blir det som vi på fagspråket kaller “et fullverdig måltid”. Et fullverdig måltid gir karbohydrater, fett og proteiner, og en smoothie kan lages akkurat slik.

Når smoothien blir som et måltid, kan den både serveres og drikkes med god samvittighet.

Og det er ikke vanskelig!

Slik lager du en perfekt sammensatt smoothie, fullstappet av næringsstoffer!

En perfekt sammensatt smoothie inneholder, som nevnt over, karbohydrater, fett og proteiner. I tillegg har den fiber og ikke minst: god smak. Vitaminer og mineraler følger også med på lasset.

Her skal jeg gjennomgå viktige ingredienser å huske på, hvis du vil få mest mulig ut av smoothien:

1. Frukt og bær

Start med 2-3 dl frukt og/eller bær. Bruk favoritter som du vet vil falle i smak, frossen* eller fersk.

Forslag til hva som ofte slår an: jordbær, blåbær, mango, ananas, moreller, fersken, pære og banan.

* Husk at frosne bær som er importert bør kokes 1 minutt før bruk. Dette er ikke nødvendig hvis bærene er norske.

2. Grønnsaker

Ha i litt grønnsaker også, enten som hemmelig ingrediens, som f.eks. en gulrot eller rødbete, eller som en synlig del av smoothien: En neve spinat eller grønnkål, gjør smoothien grønn og ekstra rik på antioksidanter, uten at smaken påvirkes. (Husk at grønnsaker som rødbete, spinat, bladselleri, nesle og mangold ikke bør gis til barn under 1 år, pga innhold av nitrat.)

OBS! Ikke ha i for mye grønnsaker! For mye grønnsaker kan påvirke smaken, og gjøre smoothien mindre god. Akkurat dette har barna skikkelig nese for, så hvis smoothien blir FOR sunn, vil de ikke ha den. Og da er det du selv som ender opp med å drikke den. (Hilsen én som har drukket opp en del over-sunn smoothie.)

perfekt sammensatt smoothie
Annas grønne smoothie
3. Protein

Protein er det ofte mindre av i smoothier som består av frukt, bær og juice. Men i en perfekt sammensatt smoothie, er protein en naturlig og viktig del av ingredienslisten.

Den enkleste måten å tilsette protein, er ved å bruke meieriprodukter. Eksempler:

 • 1-2 dl yoghurt, med eller uten smak.
 • Cottage cheese, kesam, skyr, kvarg, etc.
 • Proteiner kan også tilsettes i flytende form, som melk eller syrnet melk, noe du kan lese mer om under “Væske” lenger ned.

Vil du ha en proteinkilde fra planteverdenen, er mitt beste tips kikerter.

4. Væske

Dette er et viktig punkt, synes jeg, for her er det mange som tar utgangspunkt i juice. For mye juice i smoothien gjør at den fylles opp med unødvendig mye sukker. Så min anbefaling er at du bruker juice for å gjøre smaken bedre, men annen væske for å få riktig konsistens. Her er mine forslag:

 • Hvis du ikke allerede har en proteinkilde i smoothien (som nevnt over), ville jeg tatt utgangspunkt i melk eller syrnet melk/Biola som væskebase.
 • Tilsett ekstra vann, hvis det er nødvendig å tynne ut smoothien.
 • Bruk gjerne en splæsj med juice for å heve smaken.

Mengde væske velger du selv, ut i fra hvor tynn smoothie du ønsker.

5. Plantefett (valgfritt)

Plantefett kan tilsettes for å tilføre sunne fettsyrer. Dette gjør smoothien mer mettende, rikere på energi (kalorier) og næringsstoffer. Gode fettsyrer fra eksemplene under, gir omega-3 fettsyrer og enumettet fett, som er godt for hjertet. Eksempler du kan bruke og forslag til mengde:

 • 1/2 avokado
 • 1-2 ss planteolje (f.eks. raps eller solsikke)
 • 1-2 ss frø (f.eks. chia, hemp og linfrø)
 • 1 neve nøtter (usaltede)

Men OBS! Selv om dette er sunt fett, må vi huske at det gir ekstra kalorier. Hvis det er et poeng at smoothien ikke er FOR kaloririk (f.eks. hvis du har barn som har en vekt som ikke burde øke), kan du enten droppe dette i smoothien, eller halvere mengdene i eksemplene over.

perfekt sammensatt smoothie
Smoothie med jordbær og yoghurt (og enda mer!) er klar for miksing!
6. Korn (valgfritt)

Ved å tilsette havregryn eller andre fiberrike korn, blir innholdet av fiber enda høyere og smoothien blir dermed enda mer mettende.

Eksempel på mengde (som kan passe til mengdene oppgitt under de andre ingrediensene): 3 spiseskjeer

7. Isbiter (valgfritt)

Server gjerne smoothien med isbiter. Isbitene gjør smoothien større, den blir lekrere, og det iskalde gjør den mer smakfull.

Oppskrifter?

Når jeg lager smoothie, tar jeg utgangspunkt i det jeg har og det som jeg gjerne skulle ha brukt opp (f.eks. overmoden frukt). Så tilsetter jeg ekstra av frø og korn ut i fra hva jeg synes barna trenger. Hvis barna har fått i seg lite fornuftig i løpet av dagen (Hei Lørdag!), tar jeg gjerne i ekstra ingredienser fra plantefett, protein og korn. Til slutt tilpasser jeg konsistensen med melk.

Jeg bruker derfor sjelden oppskrift!

Likevel har jeg her et par forslag som kan passe, hvis du vil teste en mer detaljert beskrivelse:

perfekt sammensatt smoothie
Smoothie med jordbær og yoghurt (og enda mer!)

Tips meg gjerne om andre oppskrifter!

6 Comments

 • Åse

  Hei og tusen takk for fine tips!

  Hvordan er det å lage flere smoothie og fryse de igjen? Bærene har jo ofte vært fryst før, men tenkte mest på fettkilden. Er det ok for baby? Ønsker å lage flere porsjoner om gangen.

  • Rose

   Se på holdbarheten på ingrediensene du bruker, og gå ut i fra det! Bruker du melk/yoghurt/biola + gryn, nøtter + bær, er det holdbarheten til meieriproduktene du kan forholde deg til. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *