Eltefrie rundstykker med gulrot og chia
Eltefrie rundstykker med gulrot og chia er noe jeg har drømt om å få dreisen på! Nå har jeg endelig funnet en enkel måte og lage disse rundstykkene, og resultatet er saftige og smakfulle rundstykker som virkelige er hevet et hakk over mange andre rundstykker!
Oppskriften på eltefrie rundstykker med gulrot og chia har sitt opphav i ett av mine favorittbrød, nemlig Fantastisk gulrotbrød. Siden jeg elsker smaken av dette brødet, har jeg lenge hatt lyst til å lage en enklere variant som jeg kan bruke til rundstykker. Og nå er endelig oppskriften klar!
Jeg har nå to favoritt-oppskrifter når det gjelder rundstykker: Eltefrie grove rundstykker som jeg stort sett baker hver helg (jeg setter deigen fredag kveld, og stiller dermed med nybakte rundstykker lørdag morgen!), og denne oppskriften på eltefrie rundstykker med gulrot og chia, som jeg baker når jeg har litt mer tid.
Her har du oppskriften!
Ingredienser til ca 20 rundstykker:
- 350 g Fibra eller annet grovt, finmalt mel
- 200 g hvetemel
- 50 g havregryn
- 35 g chiafrø
- 1-1,5 ts tørrgjær
- 0,5 ts salt
- 2 rå gulrøtter (ca 200 g)
- 1 ss olivenolje
- ca 5,5 dl lunkent vann
Slik gjør du:
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle.
- Riv gulrot på rivjern eller med kjøkkenmaskin.
- Bland inn gulrot i den tørre melblandingen.
- Tilsett olje og lunkent vann, og bland godt sammen. Deigen skal bli som en tykk grøt.
- La deigen heve under lokk i ca 1,5 timer.
- Form deigen til ca 20 rundstykker slik: Bruk en spiseskje og et glass vann. Dypp spiseskjeen i vann, før du stikker den nedi deigen. På denne måten vil rundstykkene skli lett av skjeen og over på bakepapiret, og du får fine rundstykker helt uten å få deig på fingrene. (Hvis du ønsker å forme rundstykker med hendene, gjør du selvsagt det i stedet!)
- La rundstykkene etterheve i ca 20 minutter, mens du venter på at ovnen skal bli varm.
- Stek rundstykkene på 225 graders varme, midt i ovnen, i ca 10 minutter.
- La rundstykkene avkjøles på rist når de er ferdige.
Server!
Oppbevaring og holdbarhet
Disse rundstykkene er saftigere enn andre hjemmebakte rundstykker, og blir ikke like fort tørre. De er dermed gode også dagene etter at de er bakt.
Oppbevar rundstykkene på benken i en brødpose. Hvis du vet at de ikke blir spist i løpet av et par dager, frys dem ned! Så har du deilige rundstykker når du trenger det!