Eltefrie grove rundstykker, vær så god!
Eltefrie grove rundstykker, som er enkle å bake og som smaker nydelig! Disse passer perfekt for deg som elsker nybakte rundstykker, og som trenger en ukomplisert oppskrift!
Nå har jeg prøvd og feilet gang på gang, og selv om rundstykkene jeg har bakt har smakt godt, har de enten vært for harde eller for flate. Men nå har jeg endelig kommet frem til en oppskrift på grove rundstykker som leverer – hver eneste gang!
God eller dårlig tid til heving?
Disse rundstykkene kan lages med både god og dårlig tid! Det eneste du trenger å gjøre, er å justere mengden tørrgjær du tilsetter, og temperaturen på vannet som du blander inn. Dette står forklart i oppskriften lenger ned på siden.
Velg mellom følgende alternativ:
- Hev deigen i løpet av natten, slik at du kan bake rundstykker neste morgen.
- Hev deigen på kort tid, slik at du kun bruker 1 time til hevingen.
- Hev deigen med bedre tid, f.eks. 1,5-2 timer, eller til deigen har fått dobbelt størrelse.
Her er oppskriften på eltefrie grove rundstykker!
Ingredienser
- 200 g hvetemel
- 200 g fullkornshvetemel, f.eks. Fibra
- 100 g havregryn
- Velg riktig mengde tørrgjær: 1,5 ts hvis du har god tid til heving (1,5-2 timer), og 2 ts hvis du vil ha kortere hevetid (1 time). Bruk 1 ts tørrgjær hvis du vil heve deigen i løpet av natten.
- 0,5 ts salt
- ca 4,5 dl lunkent vann. Bruk kaldt vann hvis du vil heve deigen i løpet av natten.
- 1 ss olje, f.eks. oliven-, solsikke- eller rapsolje
Slik gjør du:
1. Bland sammen de tørre ingrediensene.
2. Tilsett olje og vann – kaldt vann hvis du skal heve over natten, og lunkent vann hvis du skal ha kortere hevetid. Bland sammen. Deigen skal bli fast, men lett å røre – som en tykk grøt.
3. Dekk bakebollen og la deigen heve i 1 time, hvis du ønsker kort hevetid, og har brukt 2 ts tørrgjær. Hvis du har bedre tid, og kun har brukt 1,5 ts tørrgjær, lar du deigen heve lenger, f.eks. 1,5-2 timer eller til den har fått dobbel størrelse. Hvis du hever deigen i løpet av natten, lar du deigen heve i de timene som passer deg.
4. Bruk en spiseskje, og lag 16 eller færre rundstykker, som du legger på et bakepapirkledt stekebrett. Dypp spiseskjeen i vann mellom hvert rundstykke, slik at rundstykkene sklir lett av skjeen og over på bakepapiret.
5. Stek rundstykkene i 10-12 min på 225 grader. Hvis du har laget færre enn 16 rundstykker, som dermed er større, trenger de noen minutters lengre steketid (12-14 min).
6. Avkjøl rundstykkene på rist.
Server!
Prøv også: Eltefrie rundstykker med gulrot og chia!
8 Comments
Linn
Hei. Hvor mange grader steker du de på?
Rose
225 grader! 🙂
Ane
Hei! Anbefaler du å ha deigen i kjøleskapet eller på benken dersom den skal heve over natten?
Rose
Jeg pleier å ha den på benken, hvis jeg setter deigen på kvelden og baker den ut på morgenen. Hvis det går lenger tid, setter jeg den i kjøleskapet. 🙂
Krisztina Holen
Etterhever du rundstykkene?
Rose
Rundstykkene må ikke etterheves! Jeg setter de gjerne inn til steking så snart ovnen er varm, men du kan også la de etterheve litt hvis du vil. Med litt etterheving blir de penere, og sprekker ikke opp. Men blir like gode, med og uten etterheving! 🙂
Ann Helen
Hei 😊 Går det bra å fryse disse rundstykkene?
Rose
Ja, det går veldig fint! 🙂