Barnegrøt: Kjøpe i butikk eller lage selv?
Spørsmål rundt barnegrøt er noe vi ofte får, vi som er helsepersonell i møte med mødre og babyer: Skal man kjøpe i butikk eller lage selv?
Det har vært en økende skepsis mot butikkjøpt barnegrøt, og mange lurer på om det er bedre å lage barnegrøten selv. Når en slik skepsis øker, er det naturlig at usikkerhet og frykt også øker. Og spørsmålet blir stående: Hvilken grøt er den beste for barnet mitt?
For å kaste katta ut av sekken med én gang, røper jeg hele konklusjonen i dette innlegget her og nuh:
Er det greit å gi babyen sin kjøpegrøt fra butikken?
Svaret på dette er heldigvis JA.
Men kan man velge å lage grøten hjemmelaget i stedet?
Svaret på dette er heldigvis også JA.
Hvorfor skal babyen ha grøt?
Når babyen er 4 måneder, kan den starte med små porsjoner fast føde, hvis babyen er moden for det. Når babyen passerer 6 måneder, er det viktig at kostholdet utvides utover bare morsmelk eller morsmelkerstatning.
Her kommer grøten inn i bildet: For veldig mange babyer (og deres mødre!) er grøt en perfekt overgang til vanlig mat. Grøt kan lages i den konsistensen som babyen klarer å håndtere (alt fra helt tynn og rennende, til mer fast og klumpete), den kan lages søt og smakfull, og den er varm og behagelig å spise.
Å bruke grøt i tillegg til annen mat i denne overgangsfasen, er derfor veldig praktisk!
Hva må grøten inneholde?
Barnegrøt må inneholde viktige næringsstoffer, i tillegg til at den må være rik på energi (kalorier). Grunnen til det, er dette:
Når babyen er 6 måneder har den behov for mer energi og mer næringsstoffer enn det morsmelk eller morsmelkerstatning kan gi alene. Barnets lager for noen viktige næringsstoffer er i ferd med å tømmes, og timingen for å utvide matreportoaret, er derfor riktig. Ved å legge til ekstra mat, sikrer vi at barnet får i seg det det trenger.
Det enkelt-næringsstoffet det ofte er mest snakk om – særlig med tanke på grøt – er jern. Det er lite jern i morsmelk, og derfor vil babyens jernlagre tømmes mot 6 måneders alder. For at barnet skal vokse og utvikle seg videre på en god måte, er det viktig at barnet får jern tilsatt i sitt kosthold. Derfor er det nødvendig å fokusere på jern når man planlegger barnets faste føde.
Barnegrøt fra butikken
Det er helt greit å gi babyen sin barnegrøt som er ferdigkjøpt fra butikken.
Her er et par ting som er kjekt å vite:
Det er mye å velge mellom i butikkhyllene når du skal kjøpe ferdig barnegrøt, men husk dette: Det er strenge krav til hva barnegrøt skal inneholde, så de fleste alternativene vil gi barnet ditt god ernæring.
Jeg vil anbefale at du sjekker tester for barnegrøt, hvis du ønsker hjelp til å velge blant de beste typene. Det er flere tester å finne ved hjelp av et google-søk!
Som en tommelfinger-regel, kan du gå ut i fra dette:
Velg barnegrøt som er tilsatt vitaminer og mineraler – og særlig JERN, og sjekk at du velger én av typene med minst tilsatt sukker.
Hjemmelaget barnegrøt
Vil du heller lage grøten hjemmelaget i stedet? Det er helt fint, men når du skal lage barnegrøten selv, er det et par viktige ting du må vite.
1. Du må velge jernrikt grøtmel
Hirse og havre er kornsorter som inneholder jern. Andre kornsorter kan også bidra til jern, men da må disse være i form av sammalt mel. Eksempler: Sammalt mel av hvete, bygg og rug.
Sammalt mel betyr at hele kornet er malt til mel, ikke bare kjernen innerst (som på sin side kalles “siktet mel”). Siden jernet sitter i kimen og skallet rundt kjernen, må melet være sammalt for at det skal bidra med jern.
Velg derfor mellom:
- havremel
- hel hirse og hirseflak
- sammalt mel av hvete, bygg og rug
- melblandinger av kornsortene i punktene over
2. Bløtlegg melet
For å gjøre jernet i melet lettere tilgjengelig for barnet (slik at det blir lettere tatt opp i tarmen), er det lurt å bløtlegge melet i minst én time før koking. (Det betyr at du lar melet ligge i vann.) Alternativt kan du sette melet i vann og la det stå i kjøleskapet natten over.
Hvis du en dag har glemt å bløtlegge melet eller du ikke har tid til bløtleggingen (fordi babyen må ha mat NÅ!), så går det bra! Bare gjør det til en vane at du bløtlegger melet, så går det helt fint at du innimellom må hoppe over dette steget.
3. Tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning
Når barnegrøten er kokt i vann og deretter avkjølt, bør du blande inn morsmelk eller morsmelkerstatning, slik at grøten blir mer næringsrik. (Den blir også mildere og bedre på smak!) Bland inn den mengden som gir passende konsistens.
Morsmelk eller morsmelkerstatning gir grøten både vitaminer og mineraler, i tillegg til ekstra energi (kalorier).
4. Annet det er lurt å tenke på
De første tre punktene du akkurat har lest, er de viktigste når det gjelder grøtens innhold av næringsstoffer og energi. Det er et par andre ting også, som er nyttig å ta med seg:
- Berik gjerne grøten med 1 ts myk margarin eller olje, for å gjøre grøten enda mer næringsrik.
- Andre jernkilder, som også gir god smak, kan tilsettes grøten. Slik får grøten høyere innhold av jern. Eksempler: tørket aprikos og sviske. (Bløtlegges og moses, og tilsettes grøten.)
- Å spise vitamin C sammen med jern, gjør at enda mer jern tas opp fra tarmen. Derfor er det lurt – og ikke minst smakfullt! – å tilsette en vitamin C-kilde i grøten. Eksempler: appelsin og kiwi.
Har du lyst til å lage hjemmelaget barnegrøt? Her er en oppskrift som gir deg et utgangspunkt på en enkel barnegrøt: Hjemmelaget barnegrøt
Varier!
Uansett om du velger å kjøpe barnegrøt på butikken, eller lage den selv: Varier mellom kornslagene.
Jeg vil også anbefale deg å variere mellom hjemmelaget barnegrøt og kjøpegrøt, hvis det gjør livet enklere! I noen situasjoner kan det være mest praktisk å velge kjøpevarianten, mens det i andre situasjoner passer fint med hjemmelaget.
Og husk! Barnegrøt er bare en del av kostholdet. Lag mos med frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt også!
Lykke til!