My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Tilskudd av vitamin D og tran til spedbarn

Tran til spedbarn har vært en del av tematikken til alle mødre i barselpermisjon, men plutselig er dette endret. Her har jeg oppsummert litt om de nye rådene som er kommet fra Helsedirektoratet angående tilskudd av vitamin D og tran til spedbarn. 

 

vitamin d spedbarn

 

Tran til spedbarn og eldre barn har angått meg i aller høyeste grad, særlig fordi jeg har hatt 3 spedbarn i tiden hvor det å gi daglig tilskudd av tran, har vært anbefalingen. De nye rådene fra Helsedirektoratet gjør helomvending på dette, og anbefalingene angående tran er endret.

Siden det finnes ulike varianter av oss mødre, er det også ulike anbefalinger når det gjelder tilskudd. Dette er fordi noen mødre ammer, noen gir morsmelkerstatning, noen mødre spiser mye fisk, andre ikke, noen tar tran, andre ikke, etc.

I dette innlegget finner du en oversikt over de nye anbefalingene, men først la meg klargjøre et par punkter, hvis noen lurte:

 • Med spedbarn, mener vi barn i alderen 0 til 12 måneder.
 • Tran er et tilskudd som lages av fiskelever fra torsk og skrei, og dette gir kroppen omega-3-fettsyrer, i tillegg til de fettløselige vitaminene A og D. Det finnes omega-3-tilskudd som lages av småfisk, sel og alger, og disse finnes med og uten vitaminene A og D.
 • Vitamin D-dråper gir, som navnet tilsier, tilskudd av vitamin D.

 

vitamin d spedbarn

 

Her kommer en oversikt over de nye anbefalingene angående vitamin D og tran til spedbarn, slik at du kan se hvor du hører hjemme:

 

Barn som ammes bør få vitamin D-dråper.

Spedbarn som fullammes trenger vitamin D, og bør få vitamin D-dråper fra de er ca én uke gamle. Hos barn som delammes og får morsmelkerstatning i tillegg til morsmelken, er behovet for vitamin D mindre (siden det er vitamin D i morsmelkerstatningen). Dosen vitamin D-dråper som barnet trenger, er altså mindre ved delamming enn ved fullamming.

Helsesykepleier på helsestasjonen hjelper deg med å finne den dosen vitamin D-dråper som er riktig for ditt barn.

Slik forstår du ditt barns vekstkurve

 

Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd (verken av vitamin D eller tran).

Spedbarn som får morsmelkerstatning trenger ikke ekstra tilskudd av verken vitamin D eller tran, fordi morsmelkerstatningen inneholder det barnet trenger av vitaminer, mineraler og fettsyrer. Innholdet av vitamin D og omega-3-fettsyren DHA i morsmelkerstatning er høyere enn det var tidligere, og dette er bakgrunnen for at barnet ikke trenger ekstra av dette lenger.

 

For alle barn: Tran anbefales ikke første leveår.

Helsedirektoratet har kommet frem til at innholdet i tran (altså omega-3-fettsyrer og vitamin D), ikke er passende for spedbarn lenger.

 • For barn som ammes i tillegg til at de får tran, kan dette gi for lite vitamin D og for mye av omega-3-fettsyren DHA.
 • For barn som får morsmelkerstatning og tran, kan det bli for mye vitamin D og omega-3-fettsyren DHA.

Man skal verken ha for mye eller for lite vitamin D, og derfor er den nye anbefalingen at tran ikke skal gis i det hele tatt, i barnets første leveår.

 

vitamin d spedbarn

 

Ikke vær bekymret!

Har du større barn som fikk tran i sitt første leveår? Jeg og! Og det er helt greit, for da vi ga barna våre tilskudd av tran tidligere, var det nettopp dette som var anbefalingen.

Og slik er det med tiden vi lever i: den endrer seg.

Og slik er det med forskning: ny informasjon gir nye anbefalinger.

 

Morsmelk inneholder omega-3-fettsyren DHA

Barn som ammes, får omega-3-fettsyrer fra morsmelken, og dekker slik sitt behov for omega-3-fettsyren DHA.

Vær likevel oppmerksom på at innholdet i morsmelken påvirkes av hva du spiser! Spiser du sjelden eller aldri fet fisk, vil innholdet av omega-3-fettsyrer i morsmelken være lavt. Da bør du ta tilskudd av omega-3-fettsyrer selv, slik at babyen får det den trenger.

 

Tilskudd av tran eller andre omega-3-tilskudd

Trenger du tilskudd av tran eller andre omega-3-tilskudd? (Jeg rekker opp hånden her, for jeg er én av dem som har et pinlig lavt inntak av fet fisk!)

Her er en grov oversikt over valgene dine:

 • Tran eller omega-3-tilskudd i flytende form: Finnes både med og uten smak. Det betyr at flytende tran eller annet omega-3-tilskudd UTEN smak definitivt har en smak (det smaker fisk, for å si det pent), mens tilskudd MED smak har en smakstilsetning, f.eks. sitron eller frukt, som gjør at fiskesmaken ikke dominerer.
 • Tran eller omega-3-tilskudd i kapsel-form: Finnes i ulike størrelser og varianter. Kapslene svelges hele.
 • “Godis”-varianter: For eksempel geléfisker eller smakstilsatte kapsler. Dette er nok det dyreste alternativet, men de er slett ikke så verst på smak, synes jeg!
 • Plantebasert omega-3-tilskudd laget av algeolje er tilgjengelig, både i flytende og kapsel-form.

Få veiledning på apoteket, hvis du er usikker på hva som er best for deg.

 

Enkel glasert laks tilskudd vitamin d
Tips til laksemiddag: Enkel glasert laks

 

Hvis mor er vegetarianer eller veganer

Hvis du ammer, samtidig som du spiser et vegetarisk eller vegansk kosthold, vil du ha behov for tilskudd av noen vitaminer og mineraler. Dette gjelder vitamin D, vitamin B12 og jod, i tillegg til omega-3-fettsyren DHA (som finnes i plantebasert form fra algeolje).

Når du tar disse tilskuddene, kan barnet ditt ammes, i tillegg til at barnet selv får et tilskudd av vitamin D og B12.

Les mer på Helsedirektoratets side: Vegetarkost og vegankost når du ammer.

 

Hvorfor er vitamin D viktig?

Vitamin D er viktig fordi:

 • Vitamin D styrker immunforsvaret slik at barnet holder seg friskt og blir sterkere til å motstå sykdom.
 • Vitamin D må være til stede i kroppen slik at skjelettet kan bygges opp og holdes sterkt. Barn som vokser, altså alle barn fra de er nyfødt til de er utvokst (men også voksne opp til 25-30 år), har et ekstra stort behov for vitamin D.
 • Vitamin D er nødvendig for at kalsiumet vi spiser i maten blir tatt opp slik det skal fra tarmen. (Kalsium er også med på å bygge opp skjelettet.)

Vitamin D får vi gjennom maten vi spiser. Den viktigste kilden til omega-3-fettsyrer er fet fisk, som laks, ørret, makrell og sild.

I tillegg kan kroppen lage vitamin D fra sollys som treffer huden vår.

Det er lite vitamin D i morsmelk, og siden spedbarn ikke skal være i direkte sollys, er barnet avhengig av å få vitamin D som ekstra tilskudd.

 

Hvorfor er omega-3-fettsyrer viktig?

Omega-3-fettsyrer er viktig fordi:

 • Omega-3-fettsyrer gjør at spedbarn vokser og utvikler seg normalt. Særlig synet, hjernen og nervesystemet trenger omega-3-fettsyrer for riktig utvikling.

Omega-3-fettsyrer er noe kroppen trenger, men som den ikke kan lage selv. Vi er derfor avhengige av at kroppen tilføres omega-3-fettsyrer gjennom maten vi spiser.

Den viktigste kilden til omega-3-fettsyrer er fet fisk, som laks, ørret, makrell og sild.

Morsmelk inneholder omega-3-fettsyrer, men mengden er avhengig av hvor mye det er i maten mor spiser. Er det lite omega-3-fettsyrer i maten mor spiser, er det lite i morsmelken også. Derfor er det viktig at du som mor tar tilskudd av omega-3-fettsyrer, hvis du vet med deg selv at du spiser for lite fet fisk.

 

Tips til oppskrifter!

Her er et par forslag til familievennlige oppskrifter med fet fisk!

 

vitamin d spedbarn
Poke bowl for hele familien