My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Skammer du deg over kroppen din? Ikke la skammen gå i arv til barna dine!

At vi kvinner skammer oss over kroppene våre, er dessverre helt vanlig. Men er vi klar over at vi kan overføre denne skammen til barna våre?

Å skamme seg over kroppen sin, eller være misfornøyd med den, er så utbredt. SÅ UTBREDT! Og jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i at vi, i større eller mindre grad, kunne ønske at noe ved kroppen vår var annerledes.

For noen er ikke dette så problematisk. De føler det de føler, men lever greit med den kroppen de har. For andre kan dette prege livet deres i stor grad. For noen er skammen over kroppen stor.

Og som om dette ikke er nok, at vi skal slite med vårt eget selvbilde, skal jeg her gjøre det enda verre: For hvis vi ikke passer oss, kan vi bidra til at skammen går i arv til barna våre.

Mamma er fin!

Tenk om barnet ditt synes at du er den vakreste kvinnen i verden. (Det er slett ikke umulig!!) Tenk om barnet ditt også hører deg snakke om hvor misfornøyd du er med kroppen din. Kan du skjønne at dette kan være temmelig forvirrende?

Barnet slites her mellom to virkeligheter:

Kan det stemme at mamma ikke er fin, når jeg synes at hun er den vakreste i verden?

La meg legge til enda en faktor: La oss si at du er på slankekur, og derfor ikke spiser den samme maten som resten av familien. Da vil også barnet slites mellom to ulikheter:

Hva skal barnet tro, når mamma serverer mat til barna – som hun ikke kan spise selv?

Det blir en hel del forvirring, og en hel del vranglære i disse situasjonene.

Og dette kan få konsekvenser.

Hvordan snakker du om deg selv foran barna?

Som mor, så datter

Mange kvinner som har et vanskelig forhold til kropp og mat, kan fortelle at de i barndommen har sett sine egne mødre slite med det samme. De har sett en mor som er misfornøyd med kroppen sin, en mor som har vært på slankekur og en mor som har unngått å spise maten som resten av familien spiser. Dette har vært med på å utløse en usikkerhet i forhold til mat og kropp.

Bli med på dette!

Her kommer derfor en kjempeviktig oppfordring fra meg! Både til deg som sliter med kroppsbilde og skam, men også til deg som har et mer avslappet forhold til kroppen din:

  • La oss slutte å oppdra barna våre til å tro at det er NORMALT at voksne slanker seg og skammer seg over kroppen sin!
  • La barna våre slippe å se at vi teller kalorier, unngår dessert og snakker stygt om kroppene våre!
La barna like seg selv, så lenge som mulig!

Jeg elsker når barna mine fremsnakker seg selv. ⁠

– Se, så fin jeg er!⁠
– Nå var jeg kjekk, ikke sant?⁠ ⁠

Og så tenker jeg: Hvor lenge varer det, før de føler at de ikke kan si slikt lenger?⁠

Derfor synes jeg dette er så viktig: La oss ikke bidra til at barna våre vender et kritisk blikk til seg selv. De kommer til å gjøre det før eller siden uansett.

Ikke la det være på grunn av oss!

Så vær så snill: Tenk over hva du sier, spiser og gjør foran barna. Hold din slankekur og ditt negative kroppsbilde skjult for dem.

Hei mamma! Du er FIN!
Og vet du hva?

Mamma, du er fin!

DU er fin.
Du ER fin.
Du er FIN.

Uansett kropp. Uansett vekt. Uansett alt.

Trenger du hjelp med problemene dine?

Har du et vanskelig og komplisert forhold til egen kropp eller mat? Da oppfordrer jeg deg til å ta tak i det! Få hjelp! Først og fremst for din egen skyld, men også for dine barns skyld.

Ikke la barna arve skam, sinne, frustrasjon og selvforakt. Ikke minst: La barna slippe å måtte ta dette oppgjøret selv, når de en gang sitter der med egne barn. ⁠

Jeg har ikke én god løsning som vil funke for alle, men jeg vet om fagfolk innen ernæring som er gode på akkurat dette, og som kan hjelpe DEG.

Ta kontakt med meg, så kan jeg prøve å finne noen som kan hjelpe deg videre! Skriv til meg på min Instagramkonto: @barnasmat.no eller Facebook: Barnas Mat, eller bruk kontaktskjemaet du finner i siden Om meg.

⁠Lykke til, og ta vare på deg selv!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *