My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

April: Hva er i sesong i Norge?

Det er vår, og naturen har begynt å våkne til liv! Og da blir det også mer norske grønnsaker i butikkene! Så hva er i sesong i Norge i april?

 

april sesong

 

Når vi kjøper frukt og grønnsaker, er det mange faktorer som påvirker råvarenes smak og pris. En av de viktigste faktorene er sesong. For å finne den beste tiden for å kjøpe visse typer frukt og grønnsaker, er det nyttig å kjenne til råvarenes sesongtid.

Å handle sesongens råvarer er fornuftig med tanke på smak og pris, men ikke minst er det bra for miljøet! Dette kan du lese mer om her: Frukt og grønnsaker: Kjøp godbitene som er i sesong!

 

Er det så nøye om frukt og grønnsaker til barna er i sesong?

Nei, i utgangspunktet ikke. Men råvarer i sesong kan ha en adskillig bedre smak, og dette kommer godt med når vi skal få barna til å spise mer grønnsaker. Skal du introdusere barna for en ny grønnsak, velg én av godbitene som er i sesong!

 

SÅ: Hva er i sesong i Norge i april?

Et raskt søk på internett ga meg svaret, og det meste fant jeg hos Bama.

I januar, februar og mars var det i hovedsak agurk og crispi-salat, foruten varierte urter, som var i sesong. Bor du vest eller nord i landet, er det fortsatt dette som er gjeldende i april. Bor du derimot på østsiden av Norge, kan du også kjøpe norsk asparges, rabarbra og ulike typer tomater. Bor du på sørsiden, kan du i tillegg nyte norsk spinat.

I perioden januar, februar og mars er det et begrenset utvalg av norske råvarer som er tilgjengelig og i sesong, og nå i april ser vi at det er litt mer som blir tilgjengelig. At det er et begrenset utvalg norske råvarer, gjør disse råvarene ekstra eksklusive, synes jeg.

Jeg synes vi skal la disse grønnsakene få skinne litt ekstra – det fortjener de!

Januar, februar, mars: Hva er i sesong i Norge?

 

april sesong
Asparges er i sesong i april!

 

Asparges

Asparges er en favoritt hos mange, og er den riktig tilberedt (ikke for sprø, ikke for myk!), gjør den middagen 10 hakk bedre!

Det er ikke vanskelig å tilberede asparges riktig, ved å steke dem raskt i pannen eller i ovnen. Sjekk dem og smak selv først, før du ber barna smake for første gang! Ihjelkokt asparges blir nemlig ingen favoritt, det er nesten helt sikkert!

 

Agurk

Agurk er en kjent grønnsak for de fleste, og den er lett tilgjengelig året rundt. Men har du kjent forskjellen på en skikkelig god agurk, og en helt middelmådig agurk? Forskjellen er slående! Kjøp en norsk, kortreist agurk, og kjenn forskjellen!

Agurk er en grønnsak som mange barn liker. Den er mild og frisk i smaken, knaser godt og er enkel å spise.

 

Crispi-salat

Crispi-salat er en salat med store, sprø blader. Den knaser godt, og har en mild smak, og er derfor en av de mest barnevennlige salat-typene.

 

april sesong
I april er det endelig sesong for rabarbra!

 

Rabarbra

Det er lite som gir så mye smak av sommer, som en rabarbra-stilk og en kopp med sukker!

Rabarbraen er knasende og sprø, og kan brukes både rå og oppvarmet. Men den er såpass syrlig, at den trenger noe som gir ekstra sødme. Med det ekstra søte, smaker den derimot helt himmelsk! Knas den rå, eller bruk den i ulike varianter, f.eks. saft, syltetøy, pai eller suppe.

Her finner du en oppskrift på Rabarbrasaft med jordbær!

 

april sesong
Rabarbrasaft med jordbær

 

Ulike typer tomater

Norske tomater er saftige og gode – både de store og de små variantene. Mange av de små er milde og søte, og er som skapt for små barnehender.

Bruk de som snacks, i salater og på skiven. Blir de litt for modne eller får støtskader, kan du varmebehandle dem (f.eks. i tomatsaus, som ovnsbakte tomater, på pizza).

 

Spinat

Spinat er en fantastisk bladsalat, som er utrolig anvendelig! Den kan brukes fersk i salater, eller i mange ulike varmretter.

Har du kjøpt en pose som du ikke får spist opp? Sleng den i fryseren, og bruk den til middag senere. Den passer godt til laks! Eller kanskje i smoothien, for et sunt og fargerikt tilskudd?

 

Eksperiment: Vi tester sesongens grønnsaker!

Vi tester grønnsakene som er i sesong i april, og for meg er det

  • agurk, crispi-salat, asparges, rabarbra og tomater

(siden jeg bor på østlandet).

Og jeg er spent:

  • Asparges har jeg aldri testet på ungene før
  • Rabarbra husker jeg ikke helt: liker ungene det eller ikke?
  • Salat er det stort sett vi voksne som spiser
  • Agurk er det den alt-etende 4-åringen som gomler
  • Tomater er det bare skolejenta (og vi voksne) som elsker

 

april sesong
I april er det sesong for ulike typer tomater

 

Og resultatet:

Aspargesen smakte den sporty 4-åringen på, og jeg ga han selvsagt den beste biten. Han kom med følgende dom:

“Litt æsj, men kjempegod! Jeg sier nei takk.”

Skolejenta dristet seg til en bit i munnen, som hun raskt spyttet ut. (En stor seier!) Vi voksne nøt resten av de fortreffelige aspargesene (som for anledningen var stekt i bacon-fett – nam!).

En liten rabarbra-stilk kom i gave til 4-åringen, fra en venninne i nabolaget. Det var stor begeistring og glede da jeg serverte den med en kopp sukker. Noen få øyeblikk senere var den oppspist, og en sønderknust gutt satt igjen – stilken var altfor liten og VEKK.

Det er altså ingen tvil om at vi må få tak i mer!

Crispi-salat og agurk har vi kjøpt hele vinteren, og barna er godt vant til å se dem på bordet. 4-åringen elsker agurk, men nå ser jeg med glede at også eldstemann begynner å smake så smått på den. Salat har de også begynt å smake litt på.

Så gøy å se at det virker å servere grønnsaker!

Tomater er det fortsatt eldstemann og vi voksne som spiser. 4-åringen vil gjerne spise det han også, selv om han ikke liker det. (Han har nemlig hørt meg si at han er “den beste i familien på å spise grønnsaker”, og vil gjerne gi meg rett i det..!) Men jeg prøver å fortelle han at det er helt ok å ikke like alt!

Minstemann synes fortsatt det er gøyest å klemme og grise på tomatene…

 

april sesong
Lykkestund: Den første stilken med rabarbra og en kopp med sukker

 

Det er alltid vellykket å teste sesongens grønnsaker!

Hvorfor?

Fordi barna får en anledning til å bli kjent med grønnsakene på bordet, og ser at andre spiser det. Det er ikke mer som skal til, for at et grønnsaks-eksperiment er vellykket!

At barna liker grønnsakene, er en suksess! At barna drister seg til å smake, kjenne på eller lukte på, er egentlig enda bedre, for da har de våget seg utpå noe litt usikkert.

 

Poeng til meg!

Jeg er fornøyd med meg selv, og jeg er fornøyd med barna. Samme om de spiste grønnsakene eller ikke.

For:

Jeg gir ikke meg selv poeng for resultatet. Jeg gir meg selv poeng for innsatsen. 

Når det gjelder barn og mat, er det ikke avgjørende hva de faktisk spiser hver gang du serverer sunn mat. Nei, det viktigste er at de ser at sunn mat kan være godt, ufarlig og spennende. Ikke minst er det viktig at de ser at sunn mat er tilgjengelig.

Det er det som er jobben vår: Vise barna at sunn mat er godt, og at den ligger klar til å smakes på, når barna føler seg klare.

Jeg kommer til å kjøpe mer av norske råvarer – for smakens skyld, og for miljøets skyld.

Og TAKK til norske bønder – vi trenger dere!

 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *