JA til dessert!
La oss snakke om dessert, og at nettopp dessert har sin helt naturlige og velfortjente plass i et sunt kosthold. Og med dessert mener jeg den formen man liker best: godteri, sjokolade, kaker eller is.
Vi vil ikke leve et liv uten dessert. I hvert fall ikke jeg. Og ikke barna mine heller.
Derfor kommer det her en viktig beskjed: Det er rom for dessert i et sunt kosthold!
Og enda en beskjed: Det BØR være rom for dessert i et sunt kosthold.
Hvorfor?
For hvis vi ikke gir rom for dessert, legger vi opp til at dette søte og gode, blir forbundet med nederlag, skam og skyld.
Serverer vi veldig sjelden eller aldri dessert, er det som å si til barna at dessert er farlig, forbudt eller ikke bra. Og hva skjer da? Jo, kanskje barna begynner å lengte etter dessert, drømme om is, snike seg til sjokolade og forspise seg på godteri når det først har muligheten?
Er det dette vi vil lære barna våre?
Selvsagt ikke.
Hva vil vi lære barna våre?
Jo, vi må lære barna våre:
- å ha et godt forhold til mat. Både sunn mat og usunn mat.
- hva vi kan spise mye av, og hva vi kan spise litt sjeldnere.
- å kjenne etter sult og metthet, ikke bare lyst og smak.
- å nyte dessert uten dårlig samvittighet.
Hvordan gjør vi dette?
Vi gjør det ved å servere dessert. Nyte den og kose oss med den sammen.
Ikke hver dag, ikke hele tiden. Men ofte nok til at det er en del av vårt normale kosthold.
Hva vil vi ikke lære barna våre?
Her er mine anbefalinger:
- Ikke la noen typer mat være tegn på nederlag og forfall, eller forbundet med dårlig samvittighet, skyldfølelse og skam.
- Ikke gjør dessert til noe vi spiser FORDI vi er lei oss. Eller glade. Eller slitne. Eller har gjort noe fint.
- Ikke legg opp til at dessert er noe man skal gjøre seg fortjent.
Så er det også lurt å tenke at dessert ikke skal brukes som belønning, og heller ikke som trøst. Her finnes det selvsagt unntak, og jeg tyr selv til en liten søtsak, både til meg selv og ungene, hvis det er nettopp det som kan løfte en skikkelig dårlig dag. Eller sette to streker under en skikkelig god dag.
Hvis vi er oppmerksomme på disse punktene, unngår vi at dessert er så tett knyttet til følelser. Og slik blir dessert akkurat det det er: rett og slett noe som smaker godt!
JA til dessert!
Dessert er MAT – hverken mer eller mindre – som det er lov å nyte, uten at man skal tenke på om det er fortjent eller ikke. Dessert skal nytes for smakens skyld, og for den gode følelsen den kan gi oss, av at nå koser vi oss litt ekstra.
Balanse
Et sunt kosthold består av mat som er sunn og usunn, men her kommer noe viktig:
Det må være MEST SUNT.
Og det betyr at det derfor er plass til – og skal være plass til – dessert.
For:
- sukker er ikke farlig
- godteri gjør deg ikke tjukk, og
- man trenger ikke gjøre seg fortjent til en dessert.
La derfor dessert være en del av maten som serveres!
Server dessert sjelden nok, slik at det ikke blir for mye av det gode. Server dessert ofte nok, slik at barna kjenner til det og gleder seg over det.
Inn med morsmelken
Husk at det første barna smaker når de er nyfødte, er noe søtt. Morsmelk eller morsmelkerstatning er barnas første møte med mat, og den serveres i verdens beste restaurant: i de varme, trygge armene til en forelsket mor.
Her er alle verdens gode følelser knyttet til en varm smak av sødme. Kjærlighet, trygghet, varme, hengivenhet og glede har én smak i denne tiden, og den smaken er søt.
Så la oss glede oss over gode smaker og sødme, og lære barna våre at dette er en del av kosholdet. Vær forsiktig med mengden, men ikke begrens den for mye.
God dessert!