My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Januar, februar, mars: Hva er i sesong i Norge?

Det er vinter, og i hagen ser jeg lite som minner om fruktbarhet og vekst. Så hva er egentlig i sesong i Norge i januar, februar og mars?

januar februar mars sesong

Når vi kjøper frukt og grønnsaker, er det mange faktorer som påvirker råvarenes smak og pris. En av de viktigste faktorene er sesong. For å finne den beste tiden for å kjøpe visse typer frukt og grønnsaker, er det nyttig å kjenne til råvarenes sesongtid.

Å handle sesongens råvarer er fornuftig med tanke på smak, men også på grunn av pris. Ikke minst er det bra for miljøet! Dette kan du lese mer om her: Frukt og grønnsaker: Kjøp godbitene som er i sesong!

Er det så nøye om frukt og grønnsaker til barna er i sesong?

Nei, i utgangspunktet ikke. Men råvarer i sesong kan ha en adskillig bedre smak, og dette kommer godt med når vi skal få barna til å spise mer grønnsaker.

I perioder er det vanskelig å få minstemann til å spise grønnsaker… Den sikreste måten å få i han grønnsaker på, er å snike det inn et sted hvor han ikke merker det. Som i bananlapper eller i pastasausen.

Men jeg vil gjerne at han skal få smaken på grønnsaker, uten at jeg trenger å lure han! Derfor har jeg tenkt å teste med grønnsaker som er i sesong, for da er også smaken på sitt beste!

SÅ: Hva er i sesong i Norge i januar, februar og mars?

Et raskt søk på internett ga meg svaret, og det meste fant jeg hos Bama.

Bama forteller at foruten varierte urter, er det særlig agurk og crispi-salat som er i sesong i perioden januar, februar og mars. Bor du på østsiden av Norge, kan du også kjøpe norsk reddik, og bor du på sørsiden, kan du nyte lokalprodusert juanita-tomat.

I perioden januar, februar og mars er det, som du ser, et begrenset utvalg av norske råvarer som er tilgjengelig og i sesong. Det gjør de råvarene som faktisk er tilgjengelig litt ekstra eksklusive, synes jeg. Og selv om man kan få tak i norsk agurk og crispi-salat hele året, kan vi la disse grønnsakene få skinne litt ekstra i januar, februar og mars. Det fortjener de!

januar februar mars sesong
I januar, februar og mars er det agurk, crispi-salat, reddik og juanita-tomat som er i sesong
Agurk

Agurk er en kjent grønnsak for de fleste, og den er lett tilgjengelig året rundt. Men har du kjent forskjellen på en skikkelig god agurk, og en helt middelmådig agurk? Forskjellen er slående! Kjøp en norsk, kortreist agurk, og kjenn forskjellen!

Agurk er en grønnsak som mange barn liker. Den er mild og frisk i smaken, knaser godt og er enkel å spise.

Crispi-salat

Crispi-salat er en salat med store, sprø blader. Den knaser godt, og har en mild smak, og er derfor en av de mest barnevennlige salat-typene.

Reddik

Reddik er kjent for mange, men ikke alle. Selv er jeg ikke vant til å bruke den, og for barna mine er dette en helt ny grønnsak.

Reddik er nydelig med sin sterke røde farge. Smaken er også sterk, og kan minne litt om pepper. Den er knasende og sprø, og passer godt både som pynt på skiva og i salater.

Juanita-tomat

De små juanita-tomatene er både søte å se på og smake på. De er saftige og gode, milde og søte, og de små tomatene er som skapt for små barnehender. Når det gjelder tomater, er det stor forskjell på smak, og juanita-tomatene smaker nydelig.

januar februar mars sesong

Eksperiment: Vi tester sesongens grønnsaker!

Vel, så er det dette som er min handleliste: Agurk, crispi-salat og reddik (siden jeg bor på østlandet).

Og jeg er spent:

  • Reddik har jeg aldri kjøpt før
  • Salat er det stort sett vi voksne som spiser
  • Agurk er det den alt-etende mellomstemann som gomler
Og resultatet:

Intet nytt under solen, dessverre. Ingen elsket reddikene, salaten spiste vi voksne, og agurken forsvant i gapet på mellomstemann.

Var eksperimentet likevel vellykket?

Definitivt.

Hvorfor?

Fordi alle tre barna ble kjent med grønnsakene på bordet, og så at vi andre spiste det. Jeg utfordret de to eldste til å smake på salaten og reddiken, og mellomstemann smakte mens eldstemann gikk med på å lukte.

Agurken var lett match. Den smakte nydelig og forsvant raskt.

Poeng til meg!

Jeg er fornøyd med meg selv, og jeg er fornøyd med barna.

For:

Jeg gir ikke meg selv poeng for resultatet. Jeg gir meg selv poeng for innsatsen. 

Når det gjelder barn og mat, er det ikke avgjørende hva de faktisk spiser hver gang du serverer sunn mat. Nei, det viktigste er at de ser at sunn mat kan være godt, ufarlig og spennende. Ikke minst er det viktig at de ser at sunn mat er tilgjengelig.

Det er det som er jobben vår: Å vise barna at sunn mat er godt, og at den ligger klar til å smakes på, når barna føler seg klare.

Jeg kommer til å kjøpe mer av norsk agurk og crispi-salat – for smakens skyld, og for miljøets skyld.

Og TAKK til norske bønder – vi trenger dere!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *