My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Skråblikk

Sunne julekaker (finnes ikke)

Før du spør etter min ultimate oppskrift på sunne julekaker, må jeg komme med en tilståelse: Jeg lager ikke sukkerfrie, protein-rike, sunne julekaker, med skjult innhold av bønner og beter. Jeg lager vanlige julekaker, med smør, sukker og mel. Her kan du lese hvorfor.

 

sunne julekaker
Sunne julekaker? Neida, helt vanlige pepperkaker!

 

Sunn + kake = sant?

Det skurrer litt, når ordene «sunn» og «kake» havner i samme setning. Det er jo i sakens natur at kaker skal smake godt, og smak får vi i stor grad fra fett og sukker – etablerte ingredienser i de fleste kakeoppskrifter.

Likevel er jeg den første til å melde at det er fullt mulig å lage populære, barnevennlige godbiter med mindre sukker – til og med helt uten tilsatt sukker! (Les mer om dette her!) Men når jeg lager slikt, er jeg kreativ med smaker og ingredienser, og klekker ut nye oppskrifter.

Jeg rører ikke de gode, gamle julekake-oppskriftene.

 

Julekaker – ja eller nei?

Et rungende JA, selvfølgelig.

Svarer jeg JA fordi jeg som utslitt mor ikke orker å ta kampen mot julekakene? Er det fordi jeg elsker å spise julekaker selv?

Ikke akkurat.

Det er fordi julekaker er så mye mer enn bare smør, sukker og mel!

 

Det er fred i et pepperkakehjerte, og fryd i en krumkake

Det er fullstendig mindfulness hos 4-åringen, når han får et pepperkakehjerte i hendene (fylt til randen av glasur og non stop). Han bærer det varsomt mens han klatrer opp i sofaen. Han rigger seg til, hviler kroppen, kurerer gruff, og nyter pepperkakehjertet, bit for bit – uten skjerm eller annen stimuli, kun med sitt oppmerksomme nærvær.

Det er et bemerkelsesverdig syn, som gjør at verden stopper opp et øyeblikk. Og selv, innkasserer jeg et par sekunders julefred.

 

sunne julekaker
Gutten selv er så takknemlig, at han ofte tilbyr meg den siste pepperkakebiten.

 

Det er julefryd i min mors krumkaker.

Hun hadde så vidt kommet seg igjennom en hofteoperasjon for noen år siden, før hun humpet rundt på kjøkkenet mitt og lagde krumkaker. Jubelen stod i taket da barna kom hjem til ferske krumkaker.

Jeg er usikker på hvem som frydet seg mest – om det var barna eller rett og slett mormoren… Det var frydefullt å se dem alle, uansett.

 

julekaker
Mormor baker sine årlige krumkaker, og 4-åringen hjelper til.

 

Fra simpel pepperkake til praktfullt pepperkakehus
(til ruiner, smuler og pepperkake-pinneved)

Å lage pepperkakehus er enda et eksempel på hvordan en julekake kan skape juleglede:

Pepperkakehus skal

  • kanskje bakes (jeg skriver kanskje, fordi jeg selvsagt tyr til ferdig stekt byggesett selv)
  • settes sammen
  • pyntes
  • sikles på (og støve ned)
  • plukkes på og muligens miste relevante elementer (seigmannen i pipa ligger ofte tynt an)

… før det med fryd skal knuses og gomles.

Det er mye underholdning, glede, forventning, spenning og moro i løpet av pepperkakehusets levetid. Og det er DERFOR vi alltid har pepperkakehus. Ikke fordi støvete, knallharde pepperkaker smaker så himla godt.

 

julekaker

 

Sunne julekaker finnes ikke, men…

Julemat og julekaker smaker nydelig når de er laget av kjærlighet og nytes i godt selskap (eventuelt i fred og ro).

Det er kanskje ikke kjerne-sunt, men i hvert fall sjele-sunt.

 

Jeg utfordrer alle til å la seg inspirere av hvordan vår lille Sammy spiser sine pepperkakehjerter med oppmerksomt nærvær (som er «mindfulness» på godt norsk). Velg deg en julekake, finn et stille sted eller grip muligheten en rolig stund. Slapp av, la stress og gruff sive ut av porene, spis kaken bit for bit, og nyt et par øyeblikk med julefred, du også.

Fortsatt god førjulstid!

 

Les mer om hvordan jeg balanserer mellom sunn og usunn mat i julen:

Jeg må gi barna mine sunn mat også i julen. Samtidig vil jeg ikke ødelegge denne fine førjulstiden med krangler og protester. Derfor har jeg gitt etter for søtsaker på visse punkter, og det kan du lese mer om her: Julekaker og julefred. I tillegg har jeg valgt mine innsatsområder når det gjelder sunn mat, og det kan du lese mer om her: 6 tips til sunne innslag i julen (uten å bli upopulær)

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *