Nydelige eplechips
Eplechips har vist seg å være en skikkelig vinner her i familien. Jeg er så begeistret over at det går an å lage noe SÅ godt med bare én ingrediens! Og ungene mine er så hekta, at eplechipsen forsvinner før jeg har fått sukk for meg.
For et par år siden testet jeg eplechips for første gang. Og jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk. Kunne dette være noe godt? Vel, svaret på det var et klart og rungende JA!
For det viste seg nemlig at eplechipsen aldri rakk å forlate stekebrettet, før den var oppspist av minstemann og undertegnede.
Til tider lager jeg eplechips flere ganger i uken, og det blir spist opp samme dag hver eneste gang. Til og med de gangene de ikke har stått lenge nok til at de er ordentlig sprø, kan de bli spist opp før jeg rekker å sette dem inn i ovnen igjen.
Og altså: Denne oppskriften har én ingrediens. ÈN!
Og det beste av alt: Du kan bruke de gamle eplene med flekker, eller som begynner å bli skrukkete i skallet. Eller har du, som jeg, en god del epler som små barnemunner spiser litt av, før de ikke orker mer? Vel, ikke kast dem – lag heller eplechips!
Oppskriften jeg bruker er hentet fra Matprat, og den originale oppskriften og tilhørende beskrivelse, kan du finne her.
(Under kommer mine tips og triks for gode eplechips, uten at jeg har endret noe på Matprats ingrediens og fremgangsmåte.)
Ingredienser:
- epler, gjerne de som har sett bedre dager. Hvor mange? Nok til at du dekker stekebrettet! (Du kan steke minst 3 stekebrett om gangen!)
Slik gjør du:
Før du begynner, bør du ta stilling til følgende:
- Vil du ha med eller uten kjerner?
Her er mine erfaringer:
Hvis du har med kjernene
- går det fortere å tilberede eplene OG du får eplechips som er kjempefine å se på når de er ferdige. De får nemlig en nydelig stjerne i midten.
- MEN eplechipsen blir litt hardere å tygge på akkurat rundt kjernen, noe som ikke nødvendigvis er så barnevennlig.
- Jeg pleier å ta med kjernene, fordi jeg synes eplechipsen blir så utrolig fin da, og barna mine spiser den likevel.
Hvis du vil lage uten kjerne
- får du eplechips som er bedre å tygge og svelge.
- Jeg anbefaler at du bruker et redskap som fjerner kjernen uten at du skjærer eplet i biter. For jo større epleskivene er, jo fortere får du gjort fordig oppskriften.
Når du har bestemt deg, kan du begynne på fremgangsmåten:
- Skjær eplene i tynne skiver. Jo tynnere, jo bedre!
- Legg epleskivene utover bakepapir-kledt stekebrett. Ikke la epleskivene ligge oppå hverandre. Matprat skriver at du kan sette inn minst 3 brett om gangen. (Jeg lager 1-3 brett, avhengig av hvor mange epler jeg har liggende.)
- Stek epleskivene på 90 graders varmluft, i 1 time.
- Ta ut stekebrettene og snu hver eneste epleskive. (Jo større epleskivene er, jo fortere går denne jobben.)
- Stek epleskivene i 1 time til.
- Senk temperaturen til 50 grader, og la stekebrettene stå inne i flere timer. Matprat skriver at det kan være nødvendig å la la de stå over natten. Jo færre stekebrett du har inne på én gang, jo kortere tid trengs.
Hvis du tar ut eplechips og merker at de ikke er helt sprø, sett dem inn i ovnen igjen på 50 graders varmluft. De er absolutt best når de er knasende sprø, akkurat som potetgull.
Jeg ser at noen skriver at eplechips kan brukes som topping på yoghurt og grøt, men hos meg rekker de så vidt å komme ut av ovnen før de er B-O-R-T-E.
Hvilke epler du bruker, har nok noe å si for smaken. Jeg har brukt norske epler, og synes smaken har vært fortreffelig.
Nyt nydelig eplechips!
Nyt synet av dem, dvel litt ved hvor vakker naturen er, nyt smaken, og spis med god samvittighet. (Finnes det noe som gir så mye positivt i ett jafs??)
Har du enda flere epler?
Lag Eplekake som barna elsker da, vel!
Eller hva med Grove eplemuffins med bringebær – én av mine mest populære oppskrifter??
Eller kanskje Havrekjeks med eple – helt uten tilsatt sukker!