My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Skråblikk

Julekaker og julefred

Det er desember, og alt ligger til rette for en opplevelsesrik jul for barna. Begivenhetene står i kø, og det samme gjør sukkeret. Så hvordan møter vi haugen av julekaker når vi samtidig vil bevare litt julefred?

 

julekaker

 

Julen starter så smått i november, varer hele desember, og drypper litt på januar også. Det er familiebesøk, juleverksted og kakebaking, i tillegg til markeringer og juleavslutninger.

Det er hektisk, forventningsfullt og veldig hyggelig. Og det renner over av julekaker og godteri.

Så her må jeg ta et valg: Skal jeg gjøre meg selv til Grinchen og nekte barna julekaker og godteri i julen? Eller stå apatisk langs sidelinjen og se fråtseriet og forfallet utfolde seg?

 

På visse punkter har jeg gitt opp.
  • Jeg lar barna starte dagen med sjokoladekalenderen. Før frokost.

Det er nydelig søskenharmoni når storesøster hjelper lillebror med å finne riktig luke, og det er et par sekunders julefred mens de begge fikler med sjokoladepapiret. Imens får jeg satt på kaffen og klargjort til skole og barnehage – litt smidigere enn ellers.

  • Jeg baker ikke sukkerfrie kakemenn med grovt mel.

Hvem hadde liksom spist de? I mitt hus har jeg ikke sunne utgaver av de tradisjonelle julekakene. Jeg har julekaker og julegodteri, som i sin enkelhet er temmelig sukkerrike.

  • Jeg nekter ikke barna mine pepperkaker.

Jeg har faktisk gitt opp pepperkaker fullstendig. De er overalt og ungene elsker de. Så det er enkel matte: Inntaket er deretter.

 

julekaker
Det er klementiner overalt (heldigvis)!

 

Men jeg har ikke gitt opp fullstendig. Mellom julekake-slagene står jeg parat med sunn mat.

Jeg ser godteriet, julekakene og sjokoladen som mine barn dytter i seg, og noterer meg inntaket bak øret, for å si det forsiktig. Sannheten er at det lyser som et neonskilt på innsiden av øyelokkene mine. Jeg liker det jo ikke!

Og det får være grenser. Noe må jeg gjøre.

Til tross for at jeg har gitt etter på visse punkter, har jeg også klare innsatsområder for sunn mat, mens det hele pågår i desember.

For å bevare juleglede og julefred, og unngå ville protester, må jeg jobbe i kulissene. Jeg smyger meg rundt som et ullteppe, og sniker inn litt ordentlig, sunn mat til barna før magesekkene fylles med sukker. Jeg kjøper inn sunn mat som er ekstra delikat. Jeg prøver å kuppe julekakene med noen sunne godbiter først, for når julekakene og godteriet kommer på bordet, vet jeg at mitt alternativ er like fristende som en sur sokk.

Og det funker. Vi kommer oss igjennom desember uten komplett forfall.

 

Hvis du har lyst til å prøve min taktikk, har jeg samlet noen konkrete tips her: 6 tips til sunne innslag i julen (uten å bli upopulær)

God førjulstid!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *