My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

6 tips til sunne innslag i julen (uten å bli upopulær)

Julen er her, og julekaker og godteri kommer fra hver en verdens krok. Mat er som alltid en viktig trivselsfaktor, og i desember er dette tydeligere enn noensinne: 

Barna feires med godsaker på julebord og juleavslutninger. Vi har det moro med kakebaking og godteri-laging. Det er pepperkaker ved kassen i butikken, og til og med legekontoret har Twist på venteværelset. Blir det for vanskelig å være sunn i julen?

Det blir etter hvert mye julekaker og godteri, og hvor skal det egentlig ende? Svaret på det, er vel: I JANUAR. (Etter at julegodtet er solgt ut på halv pris.)

Så vi lever med dette i hele desember, og vel så det. Og den beste måten å gjøre det, er ved å nyte og kose seg.

Men for at jeg skal sove godt om natten, er jeg nødt til å gi barna et minimum av sunn mat i julen. Jeg kan ikke forsvare min studiegjeld og mastergrad, hvis jeg lar det være fullstendig frislipp på julekaker og godteri i hele desember.

Jeg må gi barna mine sunn mat også i julen.

Samtidig vil jeg ikke ødelegge denne fine førjulstiden med krangler og protester. Derfor har jeg gitt etter for søtsaker på visse punkter (det kan du lese mer om her: Julekaker og julefred), og jeg har valgt mine innsatsområder når det gjelder sunn mat. Mellom julekake-slagene står jeg væpnet med sunne godbiter, og noe spiser barna velvillig, mens annet lures i dem med kløkt.

Her kommer 6 tips for å sikre barna (et akseptabelt minimum) sunn mat i julen:

1. Stilne sult med ordentlig mat. Ikke la barna spise julekaker og godteri på tom mage.

Gi barna middagsmat eller brødmat før julekaker og godteri. Sørg for at de har spist noe før de drar på tilstelninger og arrangementer (hvor det blir julekake-bonanza). Lag rask og enkel mat hvis dere har dårlig tid, f.eks. havregrøt eller ostesmørbrød. Send med en leverpostei-skive i bilen hvis det kniper.

(Å la barna gå bananas med julekaker og godteri når de egentlig er sultne, er en dårlig idé. Da spiser de mye mer (de er jo sultne!), og kan bli skikkelig uvel. Engler daler ikke ned i skjul når barnet ditt kaster opp på vei hjem fra juletrefesten.)

2. Lag enkel og sunn middag de dagene dere ikke har planer.

Det er heldigvis hverdager i desember. Ikke alle dagene går bort til arrangementer og selskap. Disse dagene er perfekte for å holde litt tilbake på kaloriene. Lag middag som er sunn og enkel, f.eks. suppe med grovt brød, grov pasta med kylling eller svin, eller andre lette varianter.

3. Gjør frukt og grønnsaker ekstra tilgjengelig, og kjøp sesongens godbiter.

Sesongvarer i desember er blant annet klementin, appelsin, eple, pære, kiwi, persimon, gulrot og stangselleri. Skjær det opp og sett det frem. La barna SE frukt og grønnsaker, og la de forsyne seg.

sunn i julen
4. Kupp søtsuget ved å gi frukt til dessert.

Avslutt middagen med frukt, enten i all enkelhet, som en oppskåret appelsin, eller litt mer sofistikert, som en fruktsalat eller et ovnsbakt eple med kanel. Ved å gi litt frukt etter middagen tar du innersvingen på søtsuget som kan komme. Og hvis søtsuget likevel kommer, og barna vil ha noe julegodt, tar de sannsynligvis til takke med en mindre porsjon.

5. Hold matpakkene sunne.

Lag gode matpakker på sunt brød, sunt pålegg, med grønnsaker og frukt. Ikke skei ut med søtt pålegg og kjeks fordi det er jul – barnet ditt får nok utskeielser ellers.

Slik lager du matpakker til barna (uten å miste forstanden)

Slik velger du sunt brød

Slik velger du sunt pålegg

6. Gjør nøtter og frukt til en del av julepynten.

Pynt med skåler som du fyller med usaltede nøtter, nøtter med skall, klementiner eller epler.

sunn i julen
Men ellers: Nyt deilige smaker, lag julefavoritter og kos dere!

God desember til alle!

Sunne julekjeks

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *