My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Skråblikk

Novembertips til førjulstiden

Har førjulstiden startet nå? Siden gatene og kjøpesentrene er pyntet til jul, butikkene selger julehefter og pepperkaker, og det er gode juletilbud overalt?

Eller er det best å vente til julegateåpningen, desember eller første søndag i advent?

 

førjulstiden

 

Noen synes julesjokoladen og pepperkakene kommer ALTFOR tidlig i butikken. Det gjorde jeg også – FØR. Andre synes det i hvert fall må bli desember før vi snakker om juleforberedelser. Det gjorde jeg også – FØR.

 

Nå er det annerledes

Tidene har forandret seg, og jeg har forandret meg. Det har nemlig blitt så mange barn i huset, så mange baller i luften, så mange ting å huske på, og så mange ting jeg glemmer! Og da har jeg erfart at hyggelige tradisjoner og juleforberedelser virker langt triveligere i hodet mitt, enn de faktisk blir!

For der har jeg sittet, med pepperkakedeig utover hele kjøkkengulvet, mel i håret og gråten i halsen, etter en lite hyggelig bakeseanse. Det var jo ikke slik det skulle bli?? Det skulle bli en koselig bakestund!

Det skulle knitre i peisen, vi skulle høre på rolig julemusikk, barna skulle smile, le og snakke med innestemme. De skulle samarbeide og dele broderlig på kjevler og kakeformer. De skulle bake ut, ikke spise opp, pepperkakedeigen. De skulle respektere ordre om å passe seg for varme ovner og varme stekebrett. Vi skulle kjenne på lykken, og hvor godt vi hadde det sammen.

Men altså: Who am I kidding? En slik bakestund har vi aldri hatt.

Og nå vet jeg heldigvis bedre, enn å forvente at det blir en vakker, harmonisk opplevelse i år igjen.

 

førjulstiden

 

Et novembertips til førjulstiden

I desember når tidsklemma nye høyder, med alt som skal gjøres, huskes, vaskes, kjøpes og planlegges. Det gjør at det meste skjer med litt høyere skuldre, litt mer mas, litt mer krangling og litt mer skingrende stemme.

For meg er det viktig at førjulstiden får romme alle de gode, tradisjonsrike juleforberedelsene, i tillegg til avslutningene og aktivitetene, julegaveshoppingen, julepyntingen, og alt det andre.

Derfor har jeg ett eneste tips, som er mitt beste råd til alle som vil ha en hyggelig førjulstid med barna.

Og det er dette:

BEGYNN TIDLIG NOK.

Begynn tidlig nok til at dere får tid til å kose dere sammen.

For meg er det november. Altså NÅ. Og jeg er i gang: Jeg har begynt å bestille julegaver, jeg har planlagt noen juleaktiviteter, og jeg har begynt å pynte huset.

 

Litt julefred, takk!

Det jeg har manglet mest, og savnet mest, i desember, er TID. For det er ekstra mange steder vi skal være, og ekstra mye vi skal rekke.

Derfor begynner vi tidlig. Da rekker vi nemlig litt julefred også.

 

God førjulstid!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *