My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Mine beste tips for å takle kresne barn

Har du barn som ikke vil spise middagen som de andre i familien spiser? Må du lage egen mat til barnet slik at det spiser NOE? Da kan mine tips for å håndtere kresne barn hjelpe deg!

kresne barn tips eltefrie grove rundstykker

Jeg har hatt et kresent barn, og det kan oppleves veldig frustrerende, det vet jeg! Les derfor gjerne hva jeg tenkte da jeg forstod at mitt barn var kresen: Kresne barn (og jakten på kuren)

Les også: Hva vil jeg lære barna mine om mat og måltider?

Her er mine beste tips for å takle kresne barn!

1. Unngå småspising før middag.

Småspising før middag er farlig territorium, særlig for småbarn. Gi dem for mye, og de er ikke sultne til middag. Gi dem for lite, og du risikerer et sammenbrudd som kan ødelegge middagen for hele familien.

Hvis det er nødvendig å gi barnet noe før middag (tro meg – jeg vet at det er nødvendig noen ganger!), er det lurt å gi noe lite som også er sunt, og det beste vil være grønnsaker.

Jeg pleier å tilby grønnsakene som er en del av middagen. Noen ganger står 3-åringen ved siden av meg og småspiser paprika og squash mens jeg kutter det opp. Da opplever jeg ofte at han spiser mer grønnsaker enn han ellers gjør ved middagsbordet, og det synes jeg er bra. Dessuten er det ok at han ikke spiser grønnsaker til middagen senere, for det har han allerede gjort.

2. Lag én middag til alle.

Ikke lag annen spesial-middag til det kresne barnet – lag én middag til alle! Men sørg for at alle liker NOE av det du setter frem. Når barna ikke forventer å få sin egen spesialrett, er de mer motiverte til å prøve det som de andre spiser. De lærer også en viktig lekse: Ikke alle måltider kommer til å bestå av yndlingsmat, og sånn er livet.

Ved å lage én middag til alle, kan du tilpasse middagen slik at den passer for dem som skal spise den. La deg inspirere av tapas, eller den litt mer folkelige tacoen: Server ting enkeltvis – som tortillalefser, ris eller pasta, med grønnsaker og saus i egne boller ved siden av. Du kan til og med servere en tynn suppe i kjele, med kjøtt og kokte grønnsaker ved siden av – da er det fortsatt én middag, men barnet kan velge selv hva som skal være i skålen.

Viktig! Du må være sikker på at det er noe på bordet som barnet ditt liker, selv om det kanskje bare er tortillalefsen eller risen eller litt frukt.

Viktig!! Noen ganger kan det hende at barnet ditt spiser tortillalefse og frukt til middag. Det. Er. Greit.

kresne barn tips
Med kresne barn i hus er det et godt tips å servere middager hvor alle liker NOE på bordet! Kyllingklubber med ris og grønnsaker fungerer bra her i huset.

Mitt aller mest leste innlegg her på Barnas Mat, er 7 middager barna liker, og her får du middagstips som passer godt til deg med kresne barn!

3. Velg grovt og sunt til de andre måltidene.

La middagen handle om å smake, være sammen rundt bordet, lære å bruke bestikk, snakke hyggelig til hverandre, gi hverandre tid, etc. Unngå utrivelige middager med frustrasjon, krangling og overtalelser. Tenk at det ikke er så farlig nøyaktig hvor mye og hva barnet ditt får spist til middag i denne tilvenningsperioden.

MEN: Du må sørge for at barnet ditt får i seg nødvendige næringsstoffer i de andre måltidene.

Mange barn i Norge “lever på” brødskiver, både fordi vi er en brødnasjon med stort inntak av brød til flere måltider daglig, og fordi barn har en tendens til å like brød. Sørg derfor for at barnet ditt spiser (noen lunde) sunt til frokost, lunsj og kveldsmat!

Les mer her: Når barn lever på brødskiver

Her er noen gode råd:

 • Velg grove brødvarianter og unngå for fint brød. Bruk Brødskalaen og velg brød med 3, helst 4 skraverte felt. Les gjerne mer her: Slik velger du sunt brød
 • La påleggene i størst grad bestå av kjøtt, fisk, ost og grønnsaker, slik at de fleste skivene som barnet spiser er proteinrike og næringsrike. La syltetøy og sjokoladepålegg være til ekstra kos. Disse påleggene har mye sukker og gir ikke barnet viktige næringsstoffer, og bør derfor begrenses. Les gjerne mer her: Slik velger du sunt pålegg
 • Velg frokostblanding med mye fiber og mindre sukker, fremfor sukkerrike varianter. Den enkleste måten å velge sunnere frokostblandinger, er å se etter nøkkelhullsmerkede varianter. (Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer, som du kan lese mer om her.) Ellers kan du alltids prøve deg på denne hjemmelagede varianten: Verdens beste granola: sunn, søt og hjemmelaget!
 • Ha grønnsaker, bær og frukt tilgjengelig, og server noe til hvert eneste måltid!
4. Ikke våk over barnet som en hauk. Måltidet skal være (et forsøk på) en hyggestund.

La måltidet handle om alt annet enn hva barnet ditt faktisk spiser. Snakk om hyggelige ting, og ha en hyggelig tone.

La barnet kommentere maten, men på en ok måte. Kanskje barnet har tips til en annen vri neste gang? Kanskje barnet har forslag til hva denne retten kan hete? Inngå vennlige kompromiss på hva som kan spises, dersom alt fokuset er rettet mot de ekle og slimete (dog nydelige!) stekte paprikaene.

5. Ikke tving barnet til å spise.

Ikke press barnet til å spise eller smake. Prøv med vennlig overtalelse, men dersom barnet ikke vil, skal det få slippe. Dette gjelder både å spise opp maten, men også å smake på den. Å presse i barnet noe det ikke vil ha, oppleves ikke godt for barnet, og du gjør verken deg selv eller barnet noen tjenester med slik tilnærming.

Barn som ikke har lyst til å spise eller smake, trenger god, gammeldags TLC (tender, love & care) på sin vei mot å prøve ny mat. Bli med på reisen sammen med barnet ditt, vær tålmodig og snill.

6. Vær bevisst hva du gir etter middag. Kveldsmat eller ikke? Og i tilfelle hva?

Når barnet spiser lite til middag, kan det være fornuftig med et kveldsmåltid før leggetid. Da får barnet i seg den ekstra maten det behøver, og legger seg ikke sulten. Men hvis barnet alltid får kveldsmat før leggetid, kan det hende at barnet synes det er uproblematisk å spise lite til middag, siden det kan spise seg mett på kveldsmat senere.

Gi derfor kveldsmat dersom barnet er sulten, ikke fordi det er rutine.

Gjør i tillegg kveldsmaten uinteressant og sunn. Gi grovt brød med sunt pålegg, fremfor polarbrød med syltetøy eller cheerios. Kveldsmaten kan også være et glass melk – temmelig kjedelig, men med proteiner som gir kraft nok før leggetid.

7. Vær et godt forbilde.

Et kjedelig tips, men likevel veldig viktig for deg med kresne barn.

Spis det du vil at barnet ditt skal spise. La barnet ditt se at du forsyner deg med variert og sunn mat, si at du liker det og vis at du koser deg med maten.

kresne barn tips
Min sønn har valgt samme pålegg som meg! Eggerøre, mager salami og et salatblad.

Jeg forteller gjerne mannen min at maten er god. Noen ganger gjør jeg det fordi jeg vil at barna mine skal smake også: Hvis vi for eksempel har skikkelig gode cherrytomater og jeg sier “Åh! Det var gode tomater!”, vet jeg at datteren min tar én, så tre til, når hun kjenner hvor gode de er. Andre ganger sier jeg at maten er god for at barna skal forstå at det de har blånektet å smake på eller rett og slett spyttet ut, faktisk nytes av andre.

Bon appétit og lykke til!

Har du flere tips for takle kresne barn? Del dem gjerne med meg! Bruk kommentarfeltet under eller kontaktskjema på siden Om meg.

4 Comments

 • Kristin Myklestu

  Takk for gode tips og inspirasjon! Mye av dette har vi prøvd ut med vår over middels kresne femåring. Hun har stort sett ikke vært så kresen med matpakka som med middagen. Nå har vi plutselig fått friheten innskrenket litt på matpakkefronten, fordi barnas matbokser ligger i sekken hele dagen og ikke i kjøleskap pga smittevern. Har du noen gode tips til matpakker som overlever til henholdsvis klokken 11 og klokken 14 utenfor kjøleskap? ?

  • Rose

   Hei, og takk for kommentar! Jeg har erfart det samme, og smurte i en periode ganske mange matpakker som skulle overleve timevis før spising. Jeg landet på at smørbart pålegg på en dobbeltskive, greide seg godt. Da ble det ikke svett pålegg som ikke fristet lenger. I tillegg vil fruktbaserte muffins og kjeks (sjekk f.eks. ut Eplemuffins med bringebær eller Havrekjeks med eple) klare seg i matboksen, til tross for romtemperatur. Et viktig moment her er nok å få separert maten, slik at smakene ikke smitter hverandre, og det hele blir mindre appetittelig. En frossen SKYR-pose kan også være et tips, eller bruk av fryseelementer. Lykke til!

   • Jeanette

    Hei

    Et tips til at matpakka overlever en HEL skoledag og gjerne litt lenger…

    Jeg har kjøpt små kjølebag-poser og små kjøleelementer – da kan unga ha med seg alt fra middagsrester til brødskiver med ost. Like fin og god som da den ble laget på morningen 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *