My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Porsjonsstørrelse: Hvor mye mat skal barn ha?

Når du lager mat til barnet ditt, lurer du noen ganger på om porsjonen du lager er for liten? Eller for stor? Hvor mye mat skal barn ha? Hva er egentlig en normal porsjon? Jeg tror alle på ett eller annet tidspunkt tenker på dette. Jeg har gjort det mange ganger.

Det er lett å sammenligne barnet sitt med andre barn, som er like gamle, større eller mindre.

 • Hvorfor spiser ikke barnet mitt like mye som andre jevngamle barn?
 • Er det greit at barnet mitt spiser like mye som sin storebror?

For ikke å snakke om forskjellen fra dag til dag! Appetitten kan jo variere stort hos det enkelte barnet!

 • Han spiste jo mye mer i går?!

Noen dager er porsjonene vi lager mer enn nok, kanskje altfor store. Andre dager roper barna etter mer.

Heldigvis er dette vanlig. Men det er helt greit at man blir sprø av det.

To viktige ting

Det er mye man kan lure på, og mye som kan være frustrerende! Hvor mye mat barn skal spise er nemlig noe vi som foreldre ikke har kontroll over – og det kan være hardt å finne fred med akkurat det.

Her skal jeg fortelle deg to ting som er veldig viktig:

 1. Det er ditt barn som har kontrollen over hvor mye mat det spiser. Og slik skal det være.
 2. Ingenting er fasit og ingenting er feil. Ditt barn har sitt eget spisemønster, og slik skal det være.

Men jeg skal komme med litt mer informasjon, som kan gjøre dette enklere å forholde seg til.

Barn vokser, og appetitten endrer seg

Når barn vokser og passerer 2 år, skjer det mye:

 • Barna vokser MYE MINDRE.
 • Appetitten blir mindre, og interessen for mat blir mindre.
 • Frykt for ny mat har en tendens til å komme i alderen 2 til 6 år.
 • Barna blir sjef over egen kropp, og elsker å teste grenser.
 • Favoritt-ordet er muligens “NEI”.

Kjenner du deg igjen i dette?

Jeg kan bekrefte at alle disse punktene har vært realitet hos mine barn. Jeg har brukt mye tid på gruble og ergre meg over selektiv spising hos det ene barnet, og nytt synet av den andre som har spist alt. Tredjemann er en salig blanding, som spiser godt den ene dagen, og fint lite den andre… Sukk, det er jo ikke til å bli klok på!

Vi har altså ikke kontroll over hvor mye mat våre barn spiser. Det er barna våre som har kontrollen! Og den skal de ha, fordi de regulerer sin egen vekst med appetitten. Når barna vokser, spiser de mer. Når veksten tar en pause, går også appetitten ned.

hvor mye mat barn
Hvor mye mat skal barn ha? Her har jeg laget lunsj til guttene mine. Den minste porsjonen er til den største, den største porsjonen er til den minste.
Liten porsjon til storebror, stor porsjon til lillebror

På bildet ser du forskjellen på porsjonene til de to guttene mine, da de var 1 og 3 år. Ved første øyekast er det kanskje naturlig å tenke at den største porsjonen var til den største gutten? Vel, det er feil. Den halve skiven var til 3-åringen, og de tre halve skivene var til 1-åringen.

Dagen da jeg stod og smurte denne frokosten, ble det så tydelig for meg hvor merkelig det var at den minste gutten skulle få den største porsjonen. Jeg bare måtte knipse dette bildet.

Spiser barnet mitt for lite?

Hvis min 3-åring bare spiser litt frukt og et glass melk til frokost, er det nok da? For min 3-åring, og mange andre barn, er svaret ja. Han blir kanskje sulten igjen om ikke så lenge, kanskje ikke. Han spiser kanskje ekstra mye til neste måltid, kanskje ikke.

Men han skal få lov til å spise så mye eller lite han vil, så lenge han fyller dette kravet:

 • Han vokser som han skal, han er frisk, han er aktiv og fornøyd.

Lurer du på om ditt barn spiser for lite? Er du bekymret? Jeg har skrevet flere innlegg om dette, og det kan være lurt å begynne med dette: Spiser mitt barn for lite? Hvis svaret på tittel-spørsmålet er ja, håper jeg du har nytte av disse to innleggene: Gode råd når barn spiser for lite og Dette er mat du bør gi til barn som spiser for lite.

Varierende matinntak, men faste rutiner

Med varierende matinntak, kan det være fristende å ty til kreative alternativer de dagene barna spiser lite. Prøv likevel å holde på et fast måltidsmønster, og ikke la barna småspise mellom måltidene. Hvis barna MÅ ha noe, gjør småspisingen sunn og uinteressant, som grønnsaksbiter eller grovt brød med sunt pålegg (unngå syltetøy, brunost, sjokoladepålegg, etc.). Hvis de er tørste, gi vann.

Slik unngår du at barna spiser seg mette på snacks, drikke og mindre sunn mat mellom måltidene.

hvor mye mat barn
Det kan være stressende å bekymre seg over hvor mye mat barn egentlig bør ha. Et godt råd, er å stresse ned.
Keep calm

Hvis du merker at barnet ditt endrer hvordan det spiser, ikke tenk at barnet ditt er blitt kresen. Ikke tenk at du har feilet eller gjort noe galt. Det er ikke din feil! Som foreldre, ønsker vi å fikse det som er galt og gjøre det rette. Men når det gjelder mat til barn, er det ofte slik at jo mindre vi stresser, jo bedre! La barna styre porsjonene selv, så lenge de vokser som de skal og er friske.

I stedet for å fokusere på hvor mye mat ditt barn spiser, og tenke: “Hvordan kan jeg få barnet mitt til å spise dette?”, tenk igjennom følgende:

 • Du bestemmer HVA barnet skal spise, så tilby variert og sunn mat. Barnet skal få velge HVOR MYE mat det vil spise.
 • Husk det store bildet. Du vil oppdra barnet ditt til å kjenne igjen følelsen av sult og metthet. Ved sult, skal barnet lære at det trenger mat, ved metthet skal barnet lære at det ikke trenger mat. Slik lærer barnet seg til å lytte til kroppens signaler, og får et sunt forhold til mat. (Her kan forskjellen på sult og lysten på noe godt være ganske tricky – ikke bare for barna!)
 • Ikke press barnet til å smake eller spise. Ikke kom med bestikkelser. Bevar roen og fokuser på at måltidene skal være hyggelige.
 • Barnet ditt kommer ikke til å sulte! Jeg lover!
 • Server mat regelmessig og til omtrent samme tidspunkt hver dag. Barn trives best med struktur og forutsigbarhet.
 • Vær et godt forbilde: Spis variert og sunt mens barnet ditt ser det. Vis at du koser deg med maten.
 • Nyt måltider som en familie, og skap tradisjoner og minner rundt bordet.

Gi slipp på kontrollen, og la ditt barn få regulere selv hvor mye mat det spiser!

Lykke til!

4 Comments

 • Karen

  For et fint innlegg, med masse god informasjon! Lurer på om du har tips og råd dersom barn spiser for mye? Jeg har et skolebarn som til tider har uendelig appetitt og virkelig må begrenses. Føler det er veldig vanskelig å vite hva som er riktig i den forbindelse. Ja, hun er i vekst og har behov for mye mat – men det finnes vel en grense?

  • Rose

   Hei, og tusen takk for tilbakemelding!
   Jeg har tenkt mange ganger at jeg burde skrive om barn som spiser for mye! Men jeg prøver for en hver pris å skrive om noe jeg har personlig erfaring med, slik at utfordringene er ektefølt, og rådene jeg kommer med er testet og utprøvd i et travelt småbarnsliv. Og faktum er at jeg har ikke erfart å ha barn som spiser for mye! Men hvis jeg får det, lover jeg å skrive om det! Og hvis jeg finner noen relevante med erfaring som kan komme med et slikt innlegg, skal jeg prøve å få de til å skrive for meg.
   Enn så lenge, har jeg bare dette rådet å gi: Vurder å ta en prat med en klinisk ernæringsfysiolog! Det er ikke sikkert det er behov for mange timene, og da får du spesifikk, individuell hjelp til akkurat den situasjonen du er i. Jeg kan være behjelpelig med å komme i kontakt med noen, dersom det er aktuelt, både face-to-face og via video-overføring/telefon.
   Lykke til!
   Hilsen Rose

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *