My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Kaker og godbiter,  Oppskrifter,  Topp 10 populære oppskrifter

Godbiter til hverdags: Mine beste oppskrifter

Jeg er veldig glad i søtt, det har jeg alltid vært! Jeg kjøper godteri, baker kaker og elsker kaloribomber. Men de siste årene har jeg blitt mer og mer nysgjerrig på godbiter som kan lages med en sunnere vri.

oppskrifter
Sunne kjeks med jordbær og kokos

Før ville jeg sagt at sunne kaker og kjeks var tull – en kake skal få være en kake! Men nå lever jeg et liv, hvor jeg synes det er veldig praktisk å lage godbiter som kan spises som dessert til hverdags, som snacks mellom måltider, og til og med som et måltid i seg selv!

Vi er en søtsugen familie

Hovedgrunnen til at jeg stadig utforsker og utvikler slike oppskrifter, er først og fremst fordi jeg har en sønn som er usannsynlig opptatt av godteri. Til tider er det det første han spør etter om morgenen, og det siste han snakker om før han sovner. Hvis du spør hva han ønsker seg til bursdagen, er svaret et klart og rungende: GODTERI!

I det siste har jeg også sett en utvikling hos minstemann, som er blitt mer og mer interessert i søtsaker. Hans storebror har allerede vært generøs og gitt av sitt godteri, så denne lille gutten lærte dessverre tidlig hvordan sjokolade smaker…

Men jeg må også nevne meg selv. Jeg er glad i søtt, og mange av oppskriftene jeg tester og utvikler er først og fremst for min egen del. Jeg skal innrømme det.

oppskrifter
Grove eplemuffins med bringebær
Fordeler og ulemper når vi lager godbiter til hverdags

Det er fordeler og ulemper ved å lage godbiter med sunn vri.

Fordelene er mange:

Ved å fjerne mye av det usunne (som sukker og mettet fett), i tillegg til å legge til mye sunt (som frukt, bær, grovt mel og sunt fett), blir næringsinnholdet adskillig forbedret. Godbitene med sunn vri får mye fiber, vitaminer og mineraler – noe de originale variantene har lite av.

En annen fordel med å lage godbiter med sunn vri, er at jeg lett blir kåret til verdens beste mamma. Det er klart jeg blir det, når barna kan få muffins til kveldsmat! Eller når de får kjeks i matpakken! Jeg soler meg i glansen slike dager.

oppskrifter
De enkleste bananlappene, her laget med revet gulrot.

Det er noen ulemper:

Godbitene som er laget med sunn vri, kan ikke alltid konkurrere med de helfete, sukkerspekkede originalene. Lager jeg godbiter med sunn vri, må jeg til tider kompromisse litt på smak og konsistens.

Noen ganger er det tydelig at godbitene er laget med sunn vri, men ikke alltid. Ekstra gode bananlapper er akkurat like gode, og kanskje til og med bedre, enn andre vanlige lapper.

Muffins med mer frukt og grovere mel, ser og smaker ikke helt som de du får kjøpt på 7 eleven, men er definitivt gode nok til at barna blir fornøyd.

Kjeks som er søtet med frukt fremfor sukker, blir mykere og får en mindre intens sødme enn vanlige kjeks. Men de er kjempegode likevel!

Husk derfor at når du lager kaker og kos med sunn vri, må du ha godvilje og du må også spre godvilje. Ikke tenk at du skal erstatte din favoritt-cookie. Men tenk at det kan være godt med en kjeks til kvelden, som alle kan spise med gullende ren samvittighet!

Når du serverer: Ikke se skeptisk på barnet mens det smaker på din nylagede muffins, men dytt entusiastisk i deg en muffins selv, samtidig som sier! “MMM!!” Da skal du se at det smitter!

Har du lyst til å teste litt på egenhånd, og lage sunnere varianter av dine egne oppskrifter?

Les innlegget Slik lager du kaker og kos med sunn vri – der forteller jeg mer om hvordan du kan gå frem!

Her har jeg samlet mine beste oppskrifter på godbiter til hverdags:

Disse kan barna spise som ventemat, som en godbit i matpakken, eller som et lite måltid. Hvis barnet er småsyk og småspist, er nettopp disse oppskriftene nyttige å teste ut.

Link til oppskriftene finner du under bildene!

Muffins
Grove muffins med yoghurt og bær
Grove eplemuffins med bringebær
Grove muffins oppskrifter
Grove muffins med bærog lønnesirup
Sunne kjeks
Havrekjeks med bringebær
sunne kjeks oppskrifter
Sunne kjeks med jordbær og kokos
Havrekjeks med eple oppskrifter
Havrekjeks med eple
Grove vafler og sveler
Grove lapper (sveler)
Grove vafler med rømme oppskrifter
Grove vafler med rømme
Bananlapper
Ekstra gode bananlapper
oppskrifter
De enkleste bananlappene
Har du andre gode oppskrifter på godbiter med sunn vri?

Tips meg gjerne! Bruk kommentarfeltet under, eller bruk skjemaet du finner på siden Om meg.