My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Kaker og godbiter,  Oppskrifter,  Skråblikk

Godbiter til hverdags: Mine beste oppskrifter

Jeg er veldig glad i søtt, det har jeg alltid vært! Jeg kjøper godteri, baker kaker og elsker kaloribomber. Men de siste årene har jeg blitt mer og mer nysgjerrig på godbiter som kan lages med en sunnere vri.

 

oppskrifter
Sunne kjeks med jordbær og kokos

 

Før ville jeg sagt at sunne kaker og kjeks var tull – en kake skal få være en kake! Men nå lever jeg et liv, hvor jeg synes det er veldig praktisk å lage godbiter som kan spises som dessert til hverdags, som snacks mellom måltider, og til og med som et måltid i seg selv!

 

Vi er en søtsugen familie

Hovedgrunnen til at jeg stadig utforsker og utvikler slike oppskrifter, er først og fremst fordi jeg har en 3-åring som er usannsynlig opptatt av godteri. Til tider er det det første han spør etter om morgenen, og det siste han snakker om før han sovner. Hvis du spør hva han ønsker seg til 4-årsdagen, er svaret et klart og rungende: GODTERI!

I det siste har jeg også sett en utvikling hos 1-åringen, som er blitt mer og mer interessert i “nom-nom”. Og jeg har lært at “nom-nom” er som oftest ikke mat, det er derimot noe søtt. Hans storebror har allerede vært generøs og gitt av sitt godteri, så denne 1-åringen lærte dessverre tidlig hvordan sjokolade smaker…

Men jeg må også nevne meg selv. Jeg er glad i søtt, og mange av oppskriftene jeg tester og utvikler er først og fremst for min egen del. Jeg skal innrømme det.

 

oppskrifter
Grove eplemuffins med bringebær

 

Fordeler og ulemper når vi lager godbiter til hverdags

Det er fordeler og ulemper ved å lage godbiter med sunn vri.

Fordelene er mange:

Ved å fjerne mye av det usunne (som sukker og mettet fett), i tillegg til å legge til mye sunt (som frukt, bær, grovt mel og sunt fett), blir næringsinnholdet adskillig forbedret. Godbitene med sunn vri får mye fiber, vitaminer og mineraler – noe de originale variantene har lite av.

En annen fordel med å lage godbiter med sunn vri, er at jeg lett blir kåret til verdens beste mamma. Det er klart jeg blir det, når barna kan få muffins til kveldsmat! Eller når de får kjeks i matpakken! Jeg soler meg i glansen slike dager.

 

oppskrifter
De enkleste bananlappene, her laget med revet gulrot.

 

Det er noen ulemper:

Godbitene som er laget med sunn vri, kan ikke alltid konkurrere med de helfete, sukkerspekkede originalene. Lager jeg godbiter med sunn vri, må jeg til tider kompromisse litt på smak og konsistens.

Noen ganger er det tydelig at godbitene er laget med sunn vri, men ikke alltid. Ekstra gode bananlapper er akkurat like gode, og kanskje til og med bedre, enn andre vanlige lapper. Muffins med mer frukt og grovere mel, ser og smaker ikke helt som de du får kjøpt på 7 eleven, men er definitivt gode nok til at jeg blir en superpopulær mor. Kjeks som er søtet med frukt fremfor sukker, blir mykere og får en mindre intens sødme enn vanlige kjeks. Men de er kjempegode likevel!

Husk derfor at når du lager kaker og kos med sunn vri, må du ha godvilje og du må også spre godvilje. Ikke tenk at du skal erstatte din favoritt-cookie. Men tenk at det kan være godt med en kjeks til kvelden, som alle kan spise med gullende ren samvittighet!

Når du serverer: Ikke se skeptisk på barnet mens det smaker på din nylagede muffins, men dytt entusiastisk i deg en muffins selv, samtidig som sier! “MMM!!” Da skal du se at det smitter!

 

Har du lyst til å teste litt på egenhånd, og lage sunnere varianter av dine egne oppskrifter?

Les innlegget Slik lager du kaker og kos med sunn vri – der forteller jeg mer om hvordan du kan gå frem!

 

Her har jeg samlet mine beste oppskrifter på godbiter til hverdags:

Disse kan barna spise som ventemat, som en godbit i matpakken, eller som et lite måltid. Hvis barnet er småsyk og småspist, er nettopp disse oppskriftene nyttige å teste ut.

 

Muffins

Grove muffins med yoghurt og bær

 

Grove muffins med bringebær oppskrifter

Grove eplemuffins med bringebær

 

Grove muffins oppskrifter

Grove muffins med bær og lønnesirup

 

Sunne kjeks

Havrekjeks med bringebær

 

sunne kjeks oppskrifter

Sunne kjeks med jordbær og kokos

 

Havrekjeks med eple oppskrifter

Havrekjeks med eple

 

Grove vafler og sveler

Grove lapper (sveler)

 

Grove vafler med rømme oppskrifter

Grove vafler med rømme

 

Bananlapper

oppskrifter

Ekstra gode bananlapper

 

oppskrifter

De enkleste bananlappene

 

Har du andre gode oppskrifter på godbiter med sunn vri?

Tips meg gjerne! Bruk kommentarfeltet under, eller bruk skjemaet du finner på siden Om meg.

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *