My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Slik forstår du ditt barns vekstkurve

Fra dag 1 (bokstavelig talt!) må du forholde deg til ditt barns vekt og vekstkurve. Veksten er et tydelig og objektivt tegn på om ditt barn vokser og utvikler seg slik det bør.

vekstkurve

Vekstskjemaet kalles også percentilskjema.

Så tidlig som når barnet ditt er født, blir fødselsvekten plottet inn på en vekstkurve. Hver gang du er på helsestasjonen i tiden som kommer, plottes nye vektregistreringer inn på denne vekstkurven. Disse registreringene plasserer barnet ditt på en percentil. Denne percentilen forteller hvor barnet ditt ligger, i forhold til andre barn i befolkningen.

Eksempel:

Hvis barnet ditt ligger på 25-percentilen, betyr det at 75 % av andre barn på samme alder, veier mer / er høyere enn ditt barn. Samtidig betyr det at 25 % av andre barn veier mindre / er lavere enn ditt barn.

Bør barnet mitt ligge på den midterste streken?

50-percentilen er den midterste streken, og er tallet på hva som er gjennomsnittet for barn i befolkningen. Det er lett å tro at det er denne streken barnet ditt bør følge. Men det er ikke riktig.

Det er ikke et mål at barnet ligger på 50-percentilen. Barnet skal ikke først og fremst følge gjennomsnittet, det skal følge sin egen vekstkurve – sin egen percentil.

Noen skal bli høye, noen skal bli lave og mange skal bli midt i mellom. Derfor er det meningen at noen skal ligge høyt og lavt på vekstkurvene.

På helsestasjonen følges vekstkurven nøye

Veksten og utviklingen følges nøye på dine treffpunkter på helsestasjonen. Vekt og lengde (og hodemål hos spedbarn) blir målt og ført inn i barnets vekstkurve.

“Se her, barnet ditt følger sin egen vekstkurve!”, sier kanskje helsesykepleier.
Eller:
“Barnet ditt følger 25-percentilen.”
Eller kanskje hun sier:
“Her ser vi at barnet ditt har falt på vekstkurven.”
Alternativt:
“Her ser vi at barnet ditt har økt på vekstkurven.”

vekstkurve
Liten mann leser vekstkurve
Hva betyr helsesykepleiers kommentarer?

Vi kan se nærmere på eksemplene jeg kom med:

“Barnet ditt følger sin egen vekstkurve.”

Dette betyr at barnet ditt, enten det ligger høyt (for eksempel på 90-percentilen) eller lavt (for eksempel på 10-percentilen) på vekstkurven, vokser og utvikler seg riktig i det tempoet det bør.

At barnet følger sin egen vekstkurve er bra, og akkurat det vi ønsker.

“Barnet ditt følger 25-percentilen.”

Dette betyr at barnet ditt ligger på streken som tilsvarer 25-percentilen, og at det vokser i det tempoet som kurven tilsier – akkurat slik vi vil!

“Barnet ditt har falt på vekstkurven.”

Dette betyr at barnet veier mindre / har kortere lengde enn det den opprinnelige vekstkurven skulle tilsi. Helsesykepleier ber deg kanskje komme på en ekstra kontroll, og gir deg råd for hvordan du kan øke matinntaket hos barnet. Mulighet for om barnet har en uoppdaget sykdom, for eksempel matallergi, blir kanskje også snakket om. Det vil være viktig at barnet ikke faller enda mer på vekstkurven, men vokser og utvikler seg optimalt.

“Barnet ditt har økt på vekstkurven.”

Dette betyr at barnets vekst er større enn det den opprinnelige vekstkurven skulle tilsi. Barnet veier rett og slett mer enn det som er anbefalt. Det føles kanskje rart og direkte feil at det er snakk om at små barn veier for mye. Men med dagens utfordringer med overvekt og fedme, er det viktig å snu en slik utvikling tidlig. Fokus på dette så tidlig som mulig er til det beste for barnet.

Hvis barnet ditt har økt på vekstkurven, kan det hende at helsesykepleier ber deg bytte til magrere melk, være mer tilbakeholden med søtsaker og snacks, eller fokusere mer på fysisk aktivitet.

Når barnet har falt/økt på vekstkurven trenger ikke dette bety at noe er galt.

Vi lever ikke i en verden hvor prikkene på vekstkurven styrer alt. Og det er ikke små endringer som gjør at helsesykepleier reagerer. Det er rom for vurderinger, og helsesykepleier ser på barnet som helhet, ikke bare et tall på kurven.

Et fall eller en økning på vekstkurven, brukes som et tegn på at noe kan være i gang – en negativ utvikling den ene eller den andre veien. Disse endringene er det viktig å være oppmerksom på, og her er oppfølgingen på helsestasjonen viktig. Ved lav vekt- og høydeutvikling ønsker man å snu utviklingen, slik at barnet vokser og utvikler seg slik det skal. Dersom det er snakk om stor vektoppgang, er det viktig at den økende vekten ikke fortsetter ukontrollert. Dette er fordi vi vil unngå at barn utvikler sykdom og utsettes for mobbing.

Selv har jeg erfart begge deler

Jeg har hatt ett barn som økte på vekstkurven og et annet som falt på vekstkurven.

På 2-års kontrollen til min datter, så vi at hun hadde økt på vekstkurven. Dette var veldig overraskende for meg. Jeg trodde nemlig at hun spiste for lite! (Dette har jeg skrevet mer om her: Spiser mitt barn for lite?) Hadde det ikke vært for kontrollen på helsestasjonen, hadde nok jeg – ernæringsfysiologen – endt opp med å gi barnet mitt for mye mat. Men etter kontrollen, endret jeg min tilnærming til mat og porsjoner. Dette var helt uproblematisk, både for meg og min datter, og hun hentet seg fint inn på kurven.

På 8-måneders kontrollen til min sønn, så vi at han hadde falt på vekstkurven. Dette var ikke overraskende for meg. Han hadde vært igjennom en 4 uker lang periode med magevirus, og det var helt klart at han hadde gått ned i vekt. Til tross for sykdommen, kunne jeg melde at dette var en gutt som var glad og fornøyd, aktiv på gulvet og interessert i mat. Vi var derfor ikke så bekymret for at fallet på vekstkurven var alvorlig. Vi satte likevel opp en ekstratime, for å være på den sikre siden. Selv var jeg oppmerksom på at det ikke gikk for lang tid mellom måltidene hans, men tok det ellers ganske rolig. På ekstratimen på helsestasjonen, så vi at han lå helt fint på sin opprinnelige kurve igjen.

vekstkurve
Vekstkurven til minstemann
Percentiler og vekstkurver er ikke alt!

Hvordan barnet ditt er, utover sin vekt og høyde, betyr MYE! Dersom ditt barn leker og har det bra, stort sett er frisk og har godt humør, er aktiv og spiser mye sunt, betyr det mindre om vekstkurvene viser et fall eller en økning.

Har du barn som spiser for lite?

Noen er i den situasjonen at barnet deres har falt på vekstkurven og dermed bør spise mer. I innlegget mitt Gode råd når barn spiser for lite får du hjelp til hvordan du kan håndtere situasjonen, og i innlegget Dette er mat du bør gi til barn som spiser for lite får du konkrete tips om hva slags mat det er lurt å velge.

Husk! Noen skal bli høye, noen skal bli lave og mange skal bli midt i mellom.

Den percentilen som ditt barn følger, er den rette for akkurat ditt barn! Ta i mot hjelp hvis vekstkurven viser at barnet ditt trenger ekstra oppfølging med tanke på mat og videre vekst.

Lykke til!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *