My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Frokost/lunsj/kvelds,  Middag,  Nyttig,  Oppskrifter

Barnevennlig salat

Barnevennlig salat, er det noe som finnes? Og er det mulig å få barn til å spise salat, enten som hovedrett eller tilbehør? Svaret er heldigvis JA! Men du må tenke ut noen barnevennlige løsninger, som får barna til å bli interessert.

 

barnevennlig salat
Barnevennlig salat – med farger, stjerner og noe som knaser!

 

Det er ikke lenge siden jeg ville svart et avfeiende og kontant NEI på spørsmålene over. Salat til barna mine? DET har jeg ikke hatt troa på. Jeg har i all min tid servert salat som en siderett, og plukket ut biter til barna. Jeg har ikke dristet meg til noe mer.

Men tidligere i sommer fikk jeg så veldig lyst på salat til middag! Og tenkte: I dag er det mammas tur (altså MIN tur) til å få lov til å velge middagen. Så får resten av familien bare takle det!

For vi kjenner vel alle på behovet for salat til middag inni mellom? Enten fordi man får lyst på noe friskt og lett, eller fordi man får et desperat behov for noe ekstra sunt etter perioder med mye usunn mat, som f.eks. etter ferier eller helger fulle av bursdagsfeiringer.

 

Salat til middag – funker det?

Da jeg tidligere i sommer bestemte meg for å lage salat til middag, var jeg såpass raus at jeg tenkte at det også måtte være en barnevennlig salat. Jeg gjorde meg flid med den, og sørget for at den tilfredsstilte barna i tillegg til de voksne.

Og jammen! Det ble et utrolig vellykket måltid! ALLE spiste godt, ingen klaget, og barna syntes til og med det var ganske morsomt å finne godbiter i salathaugen. Minsten på ett år, har sjelden sittet stille så lenge!

Og jeg bare elsker når jeg tar feil, og barna mine motbeviser de fordommene jeg har mot de! Det er klart vi kan ha salat til middag!

 

barnevennlig salat

 

Det viktigste rådet hvis du skal lage barnevennlig salat:

Hvis du har lyst til å lage salat til middag, er det én viktig ting du må huske på: Det må være noe i salaten som barnet liker. Det kan godt være bær eller frukt. Gjør det slik at bitene er lette å få tak i. Hos oss liker alle tre barna forskjellige ting, og ingen liker alt. Så da må det være litt av hvert, slik at alle har noen godbiter de kan grave frem.

Og vil du ha dressing? Da serverer du den ved siden av. Ikke hell den over før servering, hvis ikke du er skråsikker på at barnet ditt vil ha det.

Poenget er ikke at barnet skal fråtse i seg alt i salaten. Poenget er at det skal bli kjent med denne retten, og prøve seg frem slik det vil. Og hvis det er noe i skålen som barnet liker, gjør dette salaten mye tryggere.

(PS! Dette rådet gjelder faktisk all middagsmat! Sørg for at det alltid er NOE på bordet som barnet ditt liker, så står du ganske fritt til å velge meny! Dette kan du lese mer om i Mine beste tips for å takle kresne barn.)

 

Tips når du skal lage barnevennlig salat

Jeg har knekt koden på hva som lønner seg å ha i salater som jeg serverer hjemme hos oss. Jeg tipper den funker for deg også!

Her er mine tips for å lage en barnevennlig salat:

 • Bruk salat med mild smak.
 • Bruk både grønnsaker, frukt og bær i salaten.
 • Gjør noe litt morsomt, f.eks. skjær stjerneformet agurk eller paprika ved hjelp av en pepperkakeform.
 • Ha i noe som knaser litt, f.eks. nøtter eller krutonger.
 • Skjær i store nok biter, slik at barna kan plukke litt selv.
 • Server grovt brød med margarin ved siden av, så er du sikker på at alle blir mette.

I salaten kan du ha både fisk, kjøtt eller vegetarisk alternativ. Bruk en rest du har fra en tidligere middag, eller stek opp noe dere liker. En resteporsjon som er for liten til en ny middag, er perfekt som salat-middag.

 

Oppskriften på vår familiesalat

Her er oppskriften på en salat jeg har laget flere ganger. Bruk den som et utgangspunkt, og tilpass den etter dine barn, din smak og ditt kjøleskap.

Ingredienser:
 • salatblader, f.eks. hjertesalat, isbergsalat eller crispisalat
 • paprika eller agurk skåret ut med stjerneformet pepperkakeform
 • frukt og bær, f.eks. epler i skiver og blåbær
 • usaltede nøtter, f.eks. cashewnøtter, peanøtter, mandler, solsikkekjerner, gresskarkjerner
 • grillet kylling i biter, evt. annet du har rester av, f.eks. laks, skalldyr, tacokjøtt.

 

barnevennlig salat
Ingrediensene i vår familiesalat!

 

Slik gjør du:
 1. Skjær opp grønnsakene i store nok biter, til at barna kan plukke i seg det de liker ekstra godt. I tillegg kan de plukke ut det de absolutt ikke vil ha.
 2. Bland sammen i en salatbolle.
 3. Server med grovt brød og margarin.
 4. Sett frem dressing, pesto, o.l. for å heve smaken, særlig for oss voksne.

 

Tips til servering, slik at det blir et vellykket måltid

Gi barna en liten porsjon salat, og gi dem ekstra mye av bitene de liker.

Hvis de får noe på tallerkenen de ikke liker, er dette et supert utgangspunkt for trening. Har barnet lyst til å smake?

 • Hvis svaret er ja – hurra!
 • Hvis svaret er nei, sier du at det er greit, men ber barnet legge bitene til side på sin egen tallerken.

Det er veldig god trening å ha mat på egen tallerken, som barnet ikke liker!

 • Hvis svaret er nei (eventuelt NEEI!!) til at barnet vil ha biten det ikke liker på tallerkenen sin, tar du den i egen munn, og sier et høyt: “MMM! Det var godt!” For vet du hva?

Den beste måten å få barn til å spise grønnsaker på, er å vise dem at DU spiser grønnsaker!

 

barnevennlig salat
Yum!

 

Hos oss var det en oppvekker å servere salat. Her gikk jeg rundt og syntes det var så kjedelig at jeg ikke kunne servere salat til barna mine. Så var det min egen innstilling som var hindringen. Dette ble nemlig ett av de mest hyggelige måltidene denne sommeren!

Noen ganger er det heldigvis mye lettere enn man tror!

 

barnevennlig salat
Fornøyd 1-åring!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *