My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Gode råd når barn spiser for lite

Her har jeg samlet noen gode råd til deg med barn som spiser for lite. Har du barn som trenger å gå opp i vekt, håper jeg mine råd kan hjelpe deg til å håndtere dette på en overkommelig og sunn måte.

råd barn spiser lite (pexels)

Noen barn trenger å gå opp i vekt, enten fordi de er undervektig eller fordi de tar medisiner som påvirker appetitt og vekt. Mange av disse barna har ikke særlig matlyst, og da havner man som foreldre i en vanskelig situasjon. Vær nøye med hvilken strategi du velger, slik at det ikke fører til ytterligere spisevegring og negative matopplevelser hos barnet ditt.

Vær også sikker på at barnet ditt faktisk spiser mindre enn det trenger for å vokse og utvikle seg, og at det ikke bare er du som kunne ønske at det spiste mer. Dette kan du bli klokere på i dette innlegget: Spiser mitt barn for lite?

Her er mine råd til deg med barn som spiser for lite:

1. Tenk kvalitet

Det ville vært enkelt å kaste en ukritisk haug med kalorier på problemet, i form av kjeks eller potetgull. Men dette er ikke kvalitetsmat for barn i vekst (ingen andre heller, for den saks skyld). Derfor er det viktig å tenke at kvaliteten på kaloriene skal være god.

Hvorfor?

Fordi barn som vokser og utvikler seg trenger mat med mange næringsstoffer, som f.eks. jern, kalsium, sink, vitaminer og antioksidanter. De trenger også å lære seg gode matvaner med sunne valg, fordi vaner får fotfeste og kan følge dem inn i voksenlivet. Å løse et undervektsproblem med usunne kalorier, gir verken god helse eller gode vaner.

Mitt første råd til deg med barn som spiser for lite, er derfor: Server måltider som er sunne, samtidig som du velger matvarer som har mange kalorier OG mange næringsstoffer.

Høres det vanskelig ut? Les videre, så blir du klokere. I tillegg på du sjekke ut dette innlegget: Dette er mat du bør gi til barn som spiser for lite

pexels råd barn spiser lite
2. Styr unna matvarer som er merket “lett” og “mager”

Kjøp helfete matvarer, og unngå magre og lette varianter til det småspiste barnet. De fleste helfete variantene er de som vi assosierer med de “vanlige” variantene. Bruk f.eks. vanlig typer av gulost og smøreost, vanlige pålegg og vanlig yoghurt. Velg helmelk. På denne måten får barnet kaloririk mat som også er rik på næringsstoffer.

Obs! Husk at disse produktene er forbeholdt det småspiste barnet! I en periode må du kanskje operere med to ulike kosthold i kjøleskapet, ett for den småspiste og ett for resten av familien. Og hvis det blir dårlig stemning av at den ene får noe som den andre vil ha, er det lurt å servere maten ferdig porsjonert i glass og på asjett, og holde emballasjen ute av syne. Du kan også prøve den gode gamle praten: Forklar barna hvorfor det er slik. Kanskje de forstår?

råd barn spiser lite
Råd til deg med barn som spiser for lite: Kjøp vanlig, helfet yoghurt!
3. Inngå gode kompromisser

I en perfekt verden, elsker barnet fisk og grønnsaker. Men i den virkelige verden står du der med et barn som elsker kyllingvinger, loff og saft. Heldigvis kan man finne en gylden middelvei med mat som både er godt for ganen og godt for helsen. Eksempler er grove pannekaker, fullkornspasta og tomatsaus, eller hjemmelaget guacamole med chips.

Og det er plass til kyllingvingene også! Men server dem med oppskårede grønnsaker og litt grovt brød med smør, så blir måltidet mer næringsrikt.

(Flere middagstips finner du her! 7 middager barna liker)

råd barn spiser lite
4. Lag favorittmat

Lytt til barnets ønsker, og la det få ta del i menyplanleggingen. Dette er ekstra viktig hos småspiste barn. Men misforstå meg rett: Barnet skal ikke få velge fritt daglig. Barnet må lære at det ikke er favorittmat hver dag, og sånn er livet. Men det er mye mer velvilje hos barn som får være med på å bestemme! Server favorittmiddager regelmessig, og på dager hvor barnet får noe det ikke er så glad i, kan det glede seg over at deres favorittmat er på menyen f.eks. i morgen eller i overimorgen.

Obs! Vær forberedt på at også favorittmat kan bli stående uspist! Men stå i det, og hold motet oppe.

råd barn spiser lite
Råd til deg med barn som spiser for lite: Server favorittmat! Her er den store favoritten Grove pannekaker.
5. Bruk dobbel mengde pålegg

Kjøp pålegg som gir mye energi og næringsstoffer, som f.eks. kjøttpålegg, leverpostei, ost, smøreost, makrell i tomat, laks eller annen fet fisk, egg, kaviar, peanøttsmør, etc. Smør på et generøst lag pålegg, legg på ekstra skiver kjøtt eller ost, eller kombiner flere påleggstyper på samme skive. Tenk at påleggsmengden skal være dobbel.

Bruk margarin eller smør.

råd barn spiser lite
Råd til deg med barn som spiser for lite: Smør skiver med dobbel mengde pålegg!
6. Lag mat for øyet

Når det gjelder barn og mat, er presentasjon viktig – ekstra viktig hos barn som har liten appetitt. Prøv å lage maten delikat og spennende, enten ved å bruke et fancy glass, skjære opp maten på en morsom måte, tre matbiter på et grillspyd, etc.

Det trenger ikke være all verdens kreativitet som skal til heller! Når min sønn på 3 år vil ha saft, eller la meg omformulere: SKAL HA SAFT (ellers kaster han meg i do!), går han til slutt med på å drikke melk hvis han kan få voksen-glass. Og da er det klart han skal få voksen-glass!

Annet som har funket hos meg har vært f.eks. sukkererter som jeg har skåret på langs, slik at ertene kommer til syne og noen av dem triller ut. Jeg har også hatt suksess med å skjære rå gulrot med ostehøvel, slik at vi får stive, tynne gulrotflak som til og med de helt små (med begrenset antall tenner) har glede av.

Jeg ble også nylig tipset om «restauranttallerkenen»: at barnet selv lager eller får servert en tallerken, som om vi var på resaturant! Det virker hos oss også!

Men OBS! Ikke legg på for mye – les neste tips!

råd barn spiser lite
Råd til deg med barn som spiser for lite: Lag restauranttallerken!
7. Less is more!

La barnet forsyne seg selv, eller server maten som en liten porsjon. (Gjør gjerne porsjonen “for” liten!) Store porsjoner kan virke uoverkommelige, og kan frata barnet den lille appetitten det har. Små porsjoner har motsatt effekt, og kan motivere barnet til å spise mer. Ha porsjon nummer to (og tre) stående tilgjengelig ved behov.

«Less is more» gjelder også matpakker, hvor det kan være lurt å sende med små porsjoner som du vet blir spist, fremfor overfylte matpakker fullstappet med godsaker, som kommer hjem urørt.

Slik lager du matpakker til barna (uten å miste forstanden)

8. Dessert er lov

Dessert er lov, også på ukedagene. La barnet få være med å velge desserter sammen med deg. Kanskje barnet vil være med å lage også? Husk tipset om gode kompromisser: Server gjerne desserten med bær og frukt som barnet liker, slik at sunne næringsstoffer også sniker seg med. Meieriprodukter som yoghurt, kesam og biola kan brukes som ingredienser i desserter, og gir barnet kaloririk og næringsrik mat.

Råd barn spiser lite
Råd til deg med barn som spiser for lite: Lag dessert! Her var det stor jubel da jeg satte frem tannpirkere, jordbær, blåbær og marshmallow.
9. Ikke tving barnet til å spise

Dette er mitt siste råd til deg med barn som spiser for lite, og dette er det viktigste rådet! Å true, presse eller tvinge barn til å spise eller smake, er aldri en god idé. Dette kan skape negative følelser hos barnet, og gjøre vondt verre. Det kan være fristende å innta rollen som vaktbikkje under måltidene, eller sukke oppgitt når barnet kommer hjem med urørt matpakke. Men prøv å ha en avslappet og aksepterende holdning rundt matbordet (- jeg vet det er vanskelig, og jeg klarer det ikke alltid selv!).

Ikke minst: Ha troen på bedre tider! Jeg lover deg at de kommer, og ofte kommer de helt av seg selv!

Hvis du vil lære mer om dette, fra en psykologs perspektiv, har A-magasinets podkast «Foreldrekoden» en episode om barn og kresenhet, hvor psykolog Hedvig Montgomery forteller mer om bl.a. hvorfor man ikke skal tvinge barn til å spise eller smake. Jeg og min datter er med i episoden og forteller om vår erfaring med hennes kresenhet, og hvordan jeg gikk fra å være vaktbikkje, til å slappe mer av rundt matbordet. Les mer om episoden her:

Foreldrekoden om kresenhet: Ikke tving barna til å smake eller spise

(20. mai 2019) råd barn spiser lite
Skjermdump fra Aftenpostens nettavis.

Foreldrekoden kan du lytte til via bl.a. Itunes og Spotify.

Er barnet ditt kresent?

Det kan være mange fellestrekk hos småspiste barn og kresne barn. Men det er også mange ulikheter som gjør at vi ikke kan skjære alle over én kam. Likevel kan det være nyttig for deg å lese mine innlegg om kresne barn, så kan du plukke ut hva som passer best for deg og ditt barn.

Hva vil jeg lære barna mine om mat og måltider? Her forteller jeg om hva jeg synes er viktigst når jeg tenker på mat til mine barn. Det er faktisk ikke hvor mye de spiser eller hvor sunt kostholdet deres er…

Kresne barn (og jakten på kuren) handler om hvordan jeg planla å håndtere at jeg hadde fått et kresent barn.

Mine beste tips for å takle kresne barn har funket godt for oss og min IKKE-LENGER kresne datter.

Lykke til!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *