My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Spiser mitt barn for lite?

Barn som spiser lite, er noe jeg har fått spørsmål om mange ganger opp gjennom årene. Som foreldre, drives vi av instinkt når vi gir barna våre mat. Når noe gjør at barn spiser lite – enten det er kresenhet eller sykdom – er det fort gjort å bli stresset. Foreldre med barn som spiser lite, kan oppleve dette som veldig vanskelig og frustrerende.

barn spiser lite (pixabay)
Vår småspiste datter

Vi var selv i en slik situasjonen da vår eldste var nesten 2 år. Vi hadde bare henne på dette tidspunktet, og det gjorde nok at vi var ekstra oppmerksomme på hva hun spiste, og ikke minst: hva hun ikke spiste. Vi merket oss at hun ikke spiste så mye som vi tenkte at hun burde, og vi stresset med å få i henne mat til måltidene.

Da jeg var på 2-årskontrollen på helsestasjonen, ble jeg ganske paff da jeg oppdaget at min datter slett ikke viste tegn til småspisthet og lav vekt. Hun hadde tvert i mot økt på vekstkurven, og hun la på seg mer enn man skulle forvente. Så feil kan man altså ta (til tross for at man er ernæringsfysiolog…)!

Helsesykepleier printet gladelig ut vekstkurven slik at jeg kunne ta den med hjem og vise til far. Det ble helomvending etter besøket på helsestasjonen. Vi slappet av rundt måltidene, og lot henne leke og pirke mer med maten. Vi skjønte at vår forestilling om hva hun burde spise, ikke stemte. Vi glemte kanskje hvor liten den lille kroppen hennes var. Og nå hadde vi fått bekreftet at hun vokste og hadde det fint.

Slik forstår du vekstkurven til barnet ditt

barn spiser lite
Spiser mitt barn for lite? Bør jeg gjøre noe med det?

Grunnen til at jeg forteller om vår datter, og misforståelsen om at hun var småspist, er fordi jeg er opptatt av at man som foreldre ikke stresser mer med mat enn det som er nødvendig. I mange hjem har barna det helt fint med den maten de får, men foreldrene ønsker at barna spiser mer eller annerledes. Da kan mat og måltider bli noe strevsomt og negativt, og det skal det ikke være!

Dersom du er usikker på om ditt barn spiser for lite, er det viktig å huske at barn vokser i rykk og napp, og at appetitten varierer deretter. Barn spiser mer i perioder, og mindre i andre – det er helt naturlig og helt vanlig! Det er også viktig å huske at perioder med særspising og pirking i maten, kan være naturlige faser som går over av seg selv.

Hvis barnet ditt nylig har begynt å spise mindre enn før, kan det være lurt å se det hele litt an. Kanskje har barnet mindre behov for mat akkurat nå, og kanskje dette går over etter hvert. Gi barnet ditt, og deg selv, litt tid.

Barnet mitt spiser for lite, og jeg er bekymret.

Hvis du er bekymret for om barnet ditt spiser for lite, må du finne ut: Er min bekymring reell? Spiser barnet mindre enn det burde? Er det fare for at barnets småspisthet gjør at det ikke vokser og utvikler seg slik det skal? Er barnet ofte sykt? Er barnet sliten, trøtt, uten energi og overskudd? Eller er det aktivt, friskt og i godt humør?

Den enkleste måten å få sjekket om barnet spiser nok, er ved å måle barnets vekt og høyde. Målingene plottes deretter inn på vekstkurven til barnet. Ta kontakt med helsesykepleier på helsestasjonen eller skolen, så kan du få en vurdering der. Kanskje din bekymring er berettiget! Eller kanskje du kan slappe mer av, slik jeg opplevde.

barn spiser lite
Når du har et barn som bør gå opp i vekt

Hvis barnet ditt er undervektig og spiser for lite, er det viktig å prøve å få vekten til å øke. Det er ulike grep du kan ta for å øke energiinntaket (kaloriinntaket) til barnet. Men før du løper til blenderen og lager en «deilig» smoothie på avokado, spinat og cottage cheese: Sett deg ned og tenk litt igjennom hvordan du skal løse dette. Og les mine råd om hvordan du går frem når du har et barn som bør spise mer:

Barn som spiser ensidig

Noen barn er matglade, spiser jevnt i løpet av dagen og har en fin vekst, MEN har et ensidig kosthold. De spiser mye av noen matvaregrupper, og lite eller ingenting av andre. Eksempler er barn som ikke liker fisk eller grønnsaker, barn som ikke spiser meieriprodukter, barn som ikke liker grovt brød og grove kornprodukter, eller kombinasjoner av dette.

Hvis det er noen matvaregrupper som barnet ditt aldri spiser, kan det hende at barnet ditt ikke får dekket alle næringsstoffene som det trenger for å vokse, utvikle seg og ha det bra. I slike situasjoner kan det være lurt å få en kyndig vurdering på om barnet får i seg for lite av noe, og om noen endringer bør gjøres.

En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med akkurat dette.

pexels
Kostveiledning hos klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg og ditt barn!

Det finnes kliniske ernæringsfysiologer over hele landet, og disse kan gjøre en vurdering av ditt barns kosthold og helse! En ernæringsfysiolog vil kunne si noe om ditt barn spiser godt nok eller ikke, og om det er behov for endringer eller tilskudd. Ernæringsfysiologen vil gi gode råd og tips på veien.

Ønsker du å komme i kontakt med en ernæringsfysiolog, men er usikker på om det finnes noen der du bor? Ta kontakt med meg, så skal jeg undersøke dette for deg. Bruk kontaktskjemaet på siden Om meg, eller ta kontakt via mine profiler på sosiale medier: Barnas Mat på Facebook og @barnasmat.no på Instagram.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *