My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Når barn lever på brødskiver

Mange barn lever i perioder på brødskiver. Det kan være brødskiver til frokost, lunsj, mellommåltid og kvelds. De kan velge ostesmørbrød til middag eller velge bort hele middagen til fordel for en brødblings.

når barn lever på brødskiver

Hos meg hender det at jeg får et bestemt: “Jeg vil bare ha brød. Brød med smør!”, når jeg optimistisk står på kjøkkenet og lager middag. Det er derfor ikke så rart, og heller ikke uvanlig, at jeg serverer en av våre ultimate middags-favoritter: Kveldsmat til middag. Og det med stor suksess, også for de voksne!

(Kveldsmat til middag kan du lese mer om i innlegget om middagsfavoritter: 7 middager barna liker.)

når barn lever på brødskiver
Kveldsmat til middag! En favoritt for barn som lever på brødskiver…
Brødskiver til unnsetning

Brødmat er en stor del av norsk kosthold, og barn har en tendens til å like det. Middag derimot er for mange et vanskeligere måltid.

Hos meg er middagsmåltidet først og fremst et viktig felles samlingspunkt, en øvelse på nye smaker og praktiske og sosiale ferdigheter. Vi øver på å spise fint, bruke skje, gaffel og kniv, sitte stille, snakke om hyggelige ting, vente på hverandre, etc. Det betyr at middagsmat ikke utgjør så stor del av mine barns daglige matinntak, og at kveldsmat i perioder er et viktig måltid.

Det finnes verre ting for barn å leve på enn brødskiver!

Det finnes verre ting å være avhengig av, enn brødskiver. Hvis man har barn som lever på brødskiver, anbefaler jeg følgende:

  1. Vær oppmerksom på hva slags brødmat du gir.
    (Du skal få noen råd lenger ned i dette innlegget.)
  2. Fortsett å tilby middagsmat og nye smaker.
    Ha mer fokus på å gjøre måltidet hyggelig, og mindre fokus på hva barnet spiser.

Hvis du gjør dette, er det helt uproblematisk at barn lever på brødskiver i en periode. Vi håper at det er som nesten alt annet: EN FASE!

Sunn brødmat

Hvis det blir mye brødmat, er jeg ekstra opptatt av at brødet er grovt nok. Jeg har også noen enkle oppskrifter på brød og rundstykker, som passer bra for alle, inkludert deg som ikke elsker å bake.

Dette kan du lese mer om her: Slik velger du sunt brød.

Videre er jeg opptatt av at påleggene som serveres er sunne og næringsrike, og jeg anbefaler at du først og fremst fokuserer på proteinrike typer. Eksempler på dette er leverpostei, skinke, gulost, kremost, makrell i tomat og egg.

Pålegg kan du lese mer om her: Slik velger du sunt pålegg.

Til hvert brødmåltid bør barna få tilbud om frukt og/eller grønnsaker.

Med disse tre tingene:

  1. grovt brød,
  2. proteinrikt pålegg og
  3. frukt og/eller grønnsaker,

kan du være trygg på at brødmåltidet er balansert og næringsrikt.

sunt brød
For en 3-åring, er det lite som slår en dobbeltskive med kaviar

Hos meg spiser vi søte pålegg mest i helgene, men det er muligheter i hverdagen også, når stemningen er god. Eller hvis stemningen er veldig, veldig dårlig. Noen ganger er brød med syltetøy det eneste som kan få barnet til å gape og blodsukkeret til å stige, og da blir det slik.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *