My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Slik velger du sunt pålegg

Brødmat er en stor del av norsk kosthold, og mange spiser brød til frokost, lunsj og kveldsmat. Selv om det er en liten porsjon pålegg per brødskive, er det samlet sett en viktig del av kostholdet. Derfor er det viktig at vi velger sunt pålegg!

sunt pålegg

Sunt pålegg er basert på fisk, kjøtt, ost, egg, grønnsaker, frukt og bær. Les videre om hvorfor og hvordan du bør velge ulike varianter.

Fiskepålegg

Velg pålegg av makrell, ørret, laks og sild. Disse fisketypene er fete og gir omega-3 fettsyrer og vitamin D, som er viktige tilskudd til både barn og voksne. Fisk er også proteinrikt og vil derfor mette godt.

Kjøttpålegg

Sunt pålegg er varianter av magert og rent kjøtt. Jo magrere og renere kjøttet er, jo mer jern og protein gir det.

Eksempler: Skinke, roast beef, kalkun og kylling.

Andre påleggsvarianter er leverpostei, salami og servelat, og hvis dette er populære pålegg, anbefaler jeg å gå for de magre variantene, for å unngå de med for mye mettet fett.

Ost

Ostepålegg inneholder kalsium, som er viktig for at barna skal bygge et sterkt skjelett. Det finnes ulike varianter av gulost og smøreoster.

Hvis barnet ditt spiser mye ost, kan det være lurt å velge magre varianter, som lettost. Men mange synes ikke mager gulost smaker så godt som vanlige typer, og da er det ok å bruke vanlig ost mens du samtidig jobber med å få barnet ditt til å spise andre påleggsvarianter i tillegg. Slik blir det færre skiver med vanlig, helfet ost, samtidig som det blir mer variasjon.

Brunost inneholder mye mettet fett og sukker, og er et søtt pålegg. Det er helt fint å kose seg med søte pålegg, men det er viktig at de fleste brødskivene lages med mer næringsrike pålegg.

Egg

Egg er kjent for å inneholde alt, bortsett fra vitamin C. Egg er også kjent for å inneholde proteiner av beste kvalitet. Dette gjør egg til en fantastisk matvare!

Velg det dere liker best – kokt egg, stekt egg, eggerøre, omelett.

sunt pålegg
Grønnsaker, frukt og bær

La grønnsaker, frukt og bær være en fast del av brødmåltidet, enten som pålegg alene (f.eks. avokado, banan, jordbær), som pynt og smak til annet pålegg (f.eks. salatblad, skiver av paprika, tomat, agurk, reddik, eple, pære, druer) eller ved siden av (f.eks. gulrot, cherrytomat, sukkererter, bringebær, jordbær).

Hva med smør?

Jo hardere smør, jo mer mettet fett. Jo mykere smør, jo mer umettet fett. Mettet fett skal vi være forsiktige med, mens umettet fett er kjent som det sunne fettet. På brødskiven bør du velge bordsmør som er plantebasert – altså margarin, fordi det inneholder mer umettet fett. På denne måten velger du umettet fett til fordel for mettet fett.

sunt pålegg
Hva med brødet?

Grovt brød gir fiber og metthet som varer, og er et godt råd til alle.

Sjekk ut mitt innlegg Slik velger du sunt brød for tips til hvordan du kan sikre at brødet du bruker er av beste kvalitet!

Dersom du er bekymret for at barnet ditt spiser for lite eller er kresen

Mange barn kan i perioder være småspiste, til stor frustrasjon for foreldrene. Dersom du opplever at slike perioder varer lenge, og er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok mat, kan pålegg være en viktig vei å gå for å gi barnet ditt ekstra energi (kalorier) og næringsstoffer.

La barnet velge pålegg, og legg gjerne ekstra pålegg på brødskiven. Du kan f.eks. legge på en ekstra skive ost eller skinke, eller du kan smøre på ekstra godt med leverpostei. Bruk margarin og majones.

Du kan få råd om småspiste barn her: Gode råd når barn spiser for lite

Er det slik at du er bekymret for om ditt barn er kresen? Da er det også nyttig å velge gode pålegg for å sikre at barnet får i seg de næringsstoffene som det trenger. Dette kan du lese mer om her: Mine beste tips for å takle kresne barn

Dersom du er bekymret for at barnet ditt spiser for mye

Hos mange barn er det bekymring for overvekt, enten ved at barnet er blitt overvektig eller at man ser en tendens til utvikling av overvekt. Dersom overvekt er en bekymring i ditt hjem, har du mye å hente på å velge sunt pålegg.

Her er noen tips:

  • Velg rene, magre kjøttpålegg, magre varianter av andre pålegg som leverpostei og ost, og unngå eller bruk mindre av smør og margarin på skivene.
  • Server raust av grønnsaker, frukt og bruk bær til brødmåltidene.
  • Velg grovt brød. Du kan få tips til hvordan her: Slik velger du sunt brød

Jeg har en egen kategori her på Barnas Mat som heter “Overvekt” og jeg har også flere ulike verktøy som kan være nyttige for deg. Les mer her!