My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Når barnet spiser flere måltider fast føde

Når barnet ditt har startet med fast føde, og dere har fått dreisen på matingen, kan dere gjøre måltider til faste rutiner i løpet av dagen. Husk at den faste føden skal være et tillegg til morsmelk og morsmelkerstatning, så fortsett med melken, men la barnet ditt få den faste føden i tillegg.

 

Ett fast måltid

Start med å innføre ett fast måltid i løpet av dagen. Mange velger å la dette være et måltid på ettermiddagen/kvelden, fordi dette gjør barnet mett når det skal legge seg, og gjør at det kan sove mer og bedre på nettene. Gi barnet ditt sitt første faste måltid når det passer best for deg og dere.

 

To, tre, fire faste måltider

Etter hvert øker du til to måltider daglig, deretter 3 måltider daglig. Dette er passende når barnet er 6-8 måneder. Når barnet får 3 måltider daglig, bør mat fra ulike matvaregrupper (som brød og kornprodukter, frukt og grønnsaker, kjøtt, fisk og egg), være inkludert. Fra barnet er 9 måneder kan du øke til 3-4 måltider per dag, kanskje også noen mellommåltider mellom hovedmåltidene, hvis barnet har behov for det.

 

Skal det være litt avokado- og fruktmos? (Se lenke til oppskrift nederst i innlegget!)

 

Hvor mye mat skal jeg gi?

Hvor mye mat skal du gi barnet til hvert måltid? Hva er for lite? Hva er for mye? Hvor mye er NOK?

Det er ikke noen klare, enkle svar på dette. Mange faktorer spiller inn, både når det gjelder maten som gis og barnet som spiser. Hva maten er laget av og hvor mye energi (kalorier) og næringsstoffer maten inneholder, gjør at maten metter i ulik grad. Barnets dagsform, appetitt og humør gjør at barnet spiser mer eller mindre enn ellers.

Din beste veiviser på hva som er nok, er ditt barns appetitt.

Barnet ditt forteller deg når det ikke vil ha mer mat, så vær oppmerksom på hintene barnet gir deg på at det er forsynt. Ikke la deg styre av matmengden i skålen eller tallerkenen, men se etter disse signalene:

Det blir fort kamp om skjeen!

Barnet

  • snur hodet vekk
  • vrir seg unna skjeen
  • dytter tallerkenen unna
  • lukker munnen
  • nekter å svelge og lar maten være i munnen
  • er utilpass
  • gråter og skriker
  • spytter ut maten

Barnets appetitt kan variere fra dag til dag, så ikke forvent at barnet ditt spiser like mye hver dag. Ikke sammenlign dager mot hverandre (”Han spiste mer i går!”), fordi dagene er ikke like.

Barn regulerer sitt inntak av mat etter hva kroppen trenger til vekst og utvikling. Noen perioder har barn stor appetitt, mens det i andre perioder har liten.

 

Er du bekymret for at ditt barn spiser for lite eller for mye?

Hvis du er bekymret for at ditt barn spiser for lite eller for mye, bør du ta en tur til helsestasjonen for å sjekke høyde og vekt. Disse målingen forteller deg hvordan ditt barn utvikler seg i forhold til sin egen vekstkurve. Dersom barnet ditt spiser for mye eller for lite kan man se dette på vekstkurven, ved at barnets kurve har falt eller steget mer enn det som er greit.

Her kan du lese mer om vekstkurver: Slik forstår du vekstkurven til barnet ditt

Vekstkurven forteller deg om barnet ditt spiser for lite, for mye eller akkurat passe.

Husk at det er individuelt hva og hvor mye barn spiser. Ikke sammenligne ditt barn for mye med andre. Kanskje ditt barn spiser akkurat slik det burde, selv om andre barn spiser mer eller mindre.

Bruk dette som en regel: Du bestemmer hva ditt barn spiser, og barnet bestemmer hvor mye det spiser!

 

La barnet få oppleve at mat og måltider er forbundet med kos, kjærlighet og glede

Du vil at barnet ditt skal ha et godt forhold til mat, så tenk på hvordan du gjennomfører måltidene med ditt barn. Husk at det første møtet ditt barn har hatt til mat, har vært i din trygge favn med enten bryst eller flaske. Dette har vært en god opplevelse for barnet som du bør videreføre også når barnet er over på fast føde.

 

Her kommer noen tips:
Ta deg god tid og vær tålmodig

La barnet få kjenne at dette er deres tid sammen og at du har ditt fokus her og nå. Forbered deg på at dette kan ta litt tid og at det kanskje ikke går helt som smurt.

 

Vær vennlig innstilt og lett til sinns

Vi får si som Obama: Yes, we can!

Mat og måltider blir sjelden spist uten utfordringer, og du gjør deg selv en tjeneste ved å være i godt humør ved matingen/måltider. Hvis du er stresset, sur eller lei går dette fort utover matesituasjonen, ved at du overreagerer hvis barnet ikke gjør som du vil. Barnet kan også bli smittet av ditt dårlige humør, og da blir det enda vanskeligere å få til spisingen.

Men hva hvis du faktisk har en dårlig dag?? Det er selvfølgelig lov, og veldig vanlig! Da har jeg følgende råd:
Fake it ´til you make it!
Hvis du i utgangspunktet har en dårlig dag, later du som du er i godt humør når du skal mate ditt barn. (Du skal se, plutselig blir du i godt humør også!)

 

Vær forberedt: Det blir søl!

Noen foreldre lar barna grise og prøve seg frem mye selv, slik at barna raskere lærer seg å håndtere mat, flaske/kopp og skje. Andre prøver å begrense sølet. Gjør det som passer best for deg. Bruk store smekker, ha kluter tilgjengelig, dekk gulvet med plastplate hvis du vil. Jo mer du begrenser barnets mulighet til å søle (ved å holde hender unna, styre flasken og skjeen, etc.), jo lenger tid tar det før barnet greier å manøvrere mat og drikke selv. En gylden middelvei er kanskje best?

 

Oppskrifter til babyen, finner du her:

Avokado- og fruktmos til babyen
Gulrot- og blomkålmos med skinke til babyen
Laks- og søtpotetmos til babyen

 

Bon appétit og lykke til!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *