My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Nyttig

Når babyen skal starte med fast føde

Etter hvert som spedbarn vokser og utvikler seg, har de behov for å starte med fast føde fordi morsmelken eller morsmelkerstatningen ikke lenger er nok til å dekke behovet for energi og næringsstoffer. Fast føde som tillegg til morsmelken/morsmelkerstatningen gir barnet den ekstra energien og næringsstoffene det trenger for videre vekst og utvikling.

starte med fast føde

Introduksjonen av fast føde skal skje gradvis og forsiktig, slik at barnet lærer seg å spise riktig, og kroppen får tid til å tilpasse seg fordøyelse og bruk av denne nye maten.

Etter at du har startet å gi barnet ditt fast føde, bør du fortsette med ammingen så lenge du har mulighet og trives med det. Delvis amming ved siden av annen mat er en super kombinasjon for barnet, og er bra for mor også! Det er anbefalt at barnet får morsmelk hele første leveår (og gjerne lenger), dersom dere trives med det.

Når skal jeg starte med fast føde til mitt barn?

Når barnet ditt er 0-4 måneder, er det ikke annen mat enn morsmelk og morsmelkerstatning som gjelder. Dersom du ikke har nok morsmelk, gir du barnet ditt ekstra mat gjennom å gi morsmelkerstatning.

starte med fast føde

Når barnet ditt er over 4 måneder, kan du starte med innføringen av fast føde. Dersom du ønsker å fortsette med morsmelk og/eller morsmelkerstatning litt til, kan du vente med innføringen av fast føde frem til barnet er 6 måneder. Når barnet er 6 måneder er det for alle barn anbefalt å starte med fast føde.

Det er viktig at barnet har vokst seg sterkt nok til å sitte oppreist og holde hodet selv når det starter med fast føde. Dette er avgjørende på grunn av kvelningsfaren som er større når man gir mat til et barn som er tilbakelent eller liggende.

De aller første måltidene

De første gangene du gir ditt barn fast føde, handler det om å lære barnet dette nye som skjer:

  • Maten som barnet får nå, kommer ikke fra bryst eller flaske.
  • Maten er ikke tyntflytende.
  • Maten føles annerledes i munnen.
  • Maten har en ny smak.

Dette er mye på én gang!

Når barnet smaker de første skjeene, er inntrykkene, opplevelsen og overraskelsen ofte tydelig å lese på barnet: det lager grimaser eller smiler, vrir på nakken, og spytter kanskje ut alt. Dette er helt vanlig og betyr ikke at noe er feil. Det er bare veldig nytt og rart for barnet!

Hvordan munn, tunge og svelg håndterer den nye maten er komplisert, og barnet trenger ro og tid til å lære dette. Gi barnet tid til kjenne på maten og flytte den rundt i munnen. Slik får barnet jobbet kontrollert med motorikken i munn, tunge og svelg. Noen tar det raskt, mens andre bruker lengre tid.

Ta deg god tid med matingen og gjør det til en koselig og morsom stund som du og barnet ditt deler. Start allerede her med å gi barnet ditt gode opplevelser med mat og måltider!

starte med fast føde
Here we go! (Noen er foreløpig mer opptatt av å spise smekken, enn den første skjeen med fast føde..!)
Vær forberedt på klin og søl!

Jo mer barnet får prøve seg selv, jo fortere lærer det seg å håndtere maten på egen hånd. Sett på barnet en stor smekke og ha en klut tilgjengelig. Men gjør det i ditt eget tempo – du trenger ikke la tomatsausen sette flekker på de hvite veggene.

Vær tålmodig og vennlig innstilt, behold roen og forstanden.

Ikke stress barnet, ikke vær i dårlig humør, ikke bli oppgitt og ikke press i barnet mat. Dette vil gi barnet lite hyggelige måltider, og kan straffe seg i lengden. Hvis barnet ikke synes mat og måltider er noe morsomt og koselig, vil det ikke være like interessert og lærevillig.

Hvis du kjenner at du ikke har et godt utgangspunkt til å gjennomføre et hyggelig måltid med din lille, bør du vente til du føler deg bedre.

Hva skal jeg gi?

Her kommer noen forslag til hva du kan gi til barnet ditt når det skal smake mat de første gangene:

  • Mosede grønnsaker, som kokt potet, gulrot, blomkål, avokado, etc. (bruk stavmikser eller press mosen gjennom en sil)
  • Moset frukt og bær, som eple, pære, banan, mango, etc. (bruk stavmikser eller press mosen gjennom en sil)
  • Grøt fra butikken (følg anvisning på pakken, men lag den tynn) eller hjemmelaget grøt. Hvis du vil lage hjemmelaget grøt til babyen, er det par ting du må tenke på, og det kan du lese mer om her: Barnegrøt: Kjøpe i butikk eller lage selv?

I starten bør maten være moset og uten klumper, gjerne litt rennende. Dette er for at barnet ikke skal sette noe i halsen, som kan være farlig. Bruk gjerne stavmikser eller press mosen gjennom en sil, for å sikre at du unngår klumper.

starte med fast føde
Her moser jeg kokt gulrot gjennom en sil.
starte med fast føde
Min sønns aller første måltid fast føde er straks klart!
Temperaturen bør være behagelig for barnet.

La maten være omtrent 37 grader. Det er denne temperaturen barnet er vant med fra bryst eller flaske. Hvis maten er varmere, kan barnet brenne seg. Hvis maten er for kald, kan det være grunnen til at barnet lager grimaser eller spytter maten ut.

Tips!

For å få tynnere konsistens: Tilsett morsmelk/morsmelkerstatning/vann
For å få tykkere konsistens: Tilsett grøtpulver

Hvor mye skal jeg gi?

De første måltidene med fast føde, består for mange barn bare av et par skjeer. Andre barn viser god kontroll og appetitt tidlig, slik at du kan gi mer. La oppstarten av fast føde skje gradvis, og øk porsjonene jevnt. På denne måten får også fordøyelsen og magen en rolig overgang. Den nye maten kan gi barnet fordøyelsesplager, og da er det viktig å ikke gi for mye i starten.

Vil du lese mer om tiden etter oppstarten med fast føde? Les Når barnet spiser flere måltider fast føde.

Jeg forholder meg alltid til rådene som gis av norske helsemyndigheter, og du kan stole på at informasjonen jeg gir er basert på grundig forskning, og at den samsvarer med informasjon som gis av Helsedirektoratet.

Oppskrifter til babyen, finner du her: 

starte med fast føde
Avokado- og fruktmos til babyen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *