My cart

Du har ingen produkter i handlekurven.

Skråblikk

Det er på tide med fast føde for babyen!

Jeg har frem til nå fullammet min baby, og har ofte tenkt på hvor praktisk det er. Babyen trenger ikke noen flaske eller matpakke – jeg har puppen, så jeg er klar!

Men så er det slik at babyen endrer seg samtidig med at den vokser. Den blir mer våken, mer interessert i omgivelsene, lettere å distrahere… Og med det kan det bli vanskelig å amme..!

Når jeg ammer og kjenner at babyen slipper taket på puppen, ser ned og møter et svært glis med melk som renner ut av munnviken – da vet jeg at det ikke bare er å slenge ut puppen lenger… Nå må ammingen tilrettelegges litt mer!

I et tomt hus, er det ingen sak å amme. Men når huset er invadert av minst 2 andre småbarn, er det vanskelig å unne seg luksusen å amme i ro og mak i et eget rom. Da må det være godt nok å finte seg unna en 2-åring som også vil opp i fanget, 5-åringens non-stop-skravling, en smokk på avveie eller noen som må tisse NÅ.

 

Med mine to første barn, var det nedtelling mot 4 måneder og introduksjonen av fast føde.

De fikk begge sin første skje sånn cirka på 4 måneders dagen sin – ikke tilfeldig. Jeg var veldig klar, jeg opplevde babyene mine som klare og vi satte i gang.

Så var det han nummer tre, da… Jeg har ikke følt meg spesielt klar, har ikke visst om babyen min er klar, og har egentlig ikke tenkt så mye på denne introduksjonen av fast føde. Men jeg har registrert at han har nærmet seg 4 måneders alder, og minnet meg på at jeg må begynne å tenke på saken.

 

Jeg innså at babyen min kom til å bli 4 måneder midt i fellesferien.

– Det er ikke snakk om at vi skal starte med fast føde midt i den hektiske, fantastiske, masete, morsomme, utmattende fellesferien, tenkte jeg da. Det er nok annet å tenke på i fellesferier med småbarn!

Så det utsatte jeg, og jeg angrer ikke! Det var definitivt mest praktisk å fullamme minstemann i sommerferien. Da slapp jeg de ekstra hensynene til han når det gjaldt mat, skjeer, termos, osv.

Men samtidig måtte jeg ta mer og mer hensyn til ammingen, fordi det ofte ikke var nok ro til at han klarte å drikke tilstrekkelig.

– Bare finn et rolig sted å amme, tenkte jeg ironisk. HVOR DA?!
Det finnes ikke noe rolig sted å amme på danskebåten til Hirtshals, i Abra Havn i Dyreparken, eller på en knøttliten hytte hvor sitteplasser er redusert til 4 stk pinnestoler.

Min mann, som i utgangspunktet har sin fulle hyre med 2- og 5-åringen, går heldigvis gjennom ild og vann for å gi meg amme-ro – han forvandler seg til et levende lekestativ hvis han må. Min lille baby har heldigvis også akkurat nok næringsvett til å drikke det han trenger. Så det endte med at jeg tok frem puppen så snart det var et øyeblikks “fred”, og min sønn drakk. Aldri mer enn det han akkurat trengte, men det var godt nok for meg.

 

Nå er sommerferien over og babyen min er 4,5 måneder. Han fikk sine første skjeer med gulrotmos i går. Stor stas!

Enkelte var mer interessert i å spise smekken enn gulrotmosen… Men noe av maten fant veien inn i munnen, til stor begeistring og glede hos både mor og barn!

 

Enkelte var mer interessert i å spise smekken…

 

Vil du vite mer om introduksjon av fast føde til babyer?

Her har jeg samlet litt faktabasert informasjon som kan være praktisk å lese før du starter med fast føde hos babyen din: Når babyen skal starte med fast føde.

Jeg forholder meg alltid til rådene som gis av norske helsemyndigheter, og du kan stole på at informasjonen jeg gir er basert på grundig forskning, og at den samsvarer med informasjon som gis av Helsedirektoratet.

 

Oppskrifter til babyen, finner du her:

Avocado- og fruktmos til babyen

Gulrot- og blomkålmos med skinke til babyen

Laks- og søtpotetmos til babyen

 

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *